Едукативна посета на Европскиот центар за модерни јазици при Советот на Европа (Грац, Австрија)

Во февруари 2019 година реализирав едукативна посета на Европскиот центар за модерни јазици при Советот на Европа со седиште во Грац (Австрија), институција задолжена за промовирање на квалитетно јазично образование во Европа со увереност дека јазичната и културната разноликост ги збогатува современите европски општества.

Во текот на средбите и разговорите со дир. г-ѓа Сусана Сливенски и г-ѓа Маргит Убер имав можност да добијам непосредни информации и детално да се запознаам со истражувањата кои ги реализира Центарот во соработка со националните претставници и екстензивна мрежа од екстерни експерти во 9 клучни области на јазично образование кои ги рефлектираат најновите трендови во јазичното подучување и учење:

9

Тематските области ги обединуваат проектите кои Европскиот центар за модерни јазици при Советот на Европа ги реализира според среднорочна програма (како илустрација, познати и одамна широко прифатени се Заедничката европска референтна рамка за јазиците, Европското јазично портфолио, Европскиот ден на јазиците итн.), а сите ресурси кои произлегуваат како производ од проектите (публикации, глосари, ИКТ алатки, работилници, вебинари и сл.) се бесплатно достапни  во електронски формат преку следните линкови:

http;//www.ecml.at/Project Resources

http://www.ecml.at/Project Glossaries

Во тој контекст, сакам јавно да се заблагодарам на Европскиот центар за модерни јазици за донацијата на пакет публикации и промотивен материјал со цел збогатување на библиотечниот фонд  на Факултетот за странски јазици (ФСЈ).

51840665_442449909833248_7811781221993676800_n

Интересно е да се спомене дека токму во текот на посетата Европскиот центар за модерни јазици ја објави најновата публикација под наслов ֦Дигитална писменост за подучување и учење на јазици֞  која има за цел да го олесни интегрирањето на најновите технологии во јазичната методика, а тренинг модули се достапни за користење преку следниот линк:

http://www.ecml.at/Digital literacy

Европскиот центар за модерни јазици овозможува да се консултира и обемната колекција од повеќе од 3.200 ресурси на експертот Џон Л. М. Трим, неоспорен пионер кој со своето професионално делување има внесено радикална иновација во јазичната едукација и има дадено уникатен придонес за јазичната разноликост на Европа.

Повеќе информации: http://www.ecml.at/ John L. M. Trim

Сепак, од сите тековни проекти сметам дека заслужува да се издвои како најзначаен за сите инволвирани во јазичната едукација проектот за изработка на ֦Заедничката европска референтна рамка за компетенции на јазичните наставници֞ кој има за цел подобрување на едукацијата и развојот на наставниците по јазици преку дефинирање на компетенции за јазично подучување. Проектот тежнее да ја нагласи клучната улога на наставниците во обезбедување на иновативна и квалитетна јазична едукација за изучувачите. Бесплатен вебинар ќе се одржи на 27 февруари од 16.00-17.30 часот кога ќе бидат презентирани прелиминарните резултати од проектот и сите заинтересирани може да се пријават за учество преку следниот линк: http://ecml.at/TCEFRLT

Screenshot_1

Во контекст на проектите, сакам да ги информирам сите колеги кои се заинтересирани да предложат проект или да земат учество во својство на координатори или членови на истражувачки тимови во проекти во рамки на тематските области на Европскиот центар за модерни јазици дека во тек е отворен повик за проекти (краен рок е 22 април 2019 година) за следната среднорочна Програма 2020-2023 со фокус на иновативност во јазичната едукација.

call-banner-EN

Повеќе информации: http://www.ecml.at/Call for proposals 2020-2023

Европскиот центар за модерни јазици при Советот за Европа исто така нуди можност за практично усовршување на дипломци. Имав многу информативен и пријатен долг разговор со практикантката Мариа-Зампиа Баксевани од Грција (и Сенада Пашиќ од Босна и Херцеговина) и безрезервно можам да им препорачам на сите дипломирани студенти од ФСЈ кои имаат солидни академски резултати, течно зборуваат еден од работните јазици на Советот на Европа односно англиски и француски (објективно голема предност ако ги зборуваат двата), имаат мотивација да реализираат квалитетна практика во врвна европска институција и сакаат да стекнат корисно искуство како интегрален дел од платформата на европските јазичните истражувања да се пријават на конкурсите за платена практика (следен рок е 28 февруари за периодот јули-декември 2019 година) во една од четирите главни области: програми, документација и ресурси, веб страна или администрација.

Повеќе информации: http://www.ecml.at/Traineeships

И секако, причина повеќе за практика во Европскиот центар за модерни јазици при Советот на Европа е Грац, вториот по големина австриски град распослан на двата брега на реката Мур, подеднакво стар и традиционален колку што е модерен и креативен, град кој плени со богатата историја, архитектура и со посебната, речиси медитеранска атмосфера по која некако се разликува од другите големи австриски центри. Компактниот историски центар на Грац со право е ставен под заштита на УНЕСКО како светско културно наследство, а Грац во 2003 година е прогласен за Европската престолнина на културата.

51720815_606901453088540_7325096629185282048_n

51600704_637446166691466_7453831337510699008_n

51887653_599552077171541_4299351151939158016_n

Посебно сакам да искажам благодарност до г-ѓата Катрин Сивалд за професионалниот пристап, координацијата, подготвеноста за натамошна соработка и да оставам отворена покана за посета на ФСЈ во некоја блиска пригода.

(Наташа Алексоска)

 

 

Posted in Активности, Европска Унија, Интервју, Истражување, Конкурси, Образование, Практика, Uncategorized | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Chinese Coffee Morning

 

The Ambassador of China to the RM, H.E. Ms Yin Lixian, has welcomed some of the FSJ students at the presentation of the rich Chinese culture, the spectacular natural beauty, and the diversity of a nation whose civilization dates back 5,000 years, ending with a time-lapse video of the Forbidden City in Beijing. Thank you DMWC for the pleasant  (and culturally informative ) coffee morning. 

(Natasha Aleksoska)

Posted in Активности, Култура | Leave a comment

Студенти од Факултетот за странски јазици ја посетија Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ)

Студенти од Факултетот за странски јазици ја посетија Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ). Во библиотеката на МАНУ студентите се запознаа со историјатот и со можностите за користење на достапната литература (книги и периодика), начинот на пребарување на библиотечните единици преку класичните каталози, но и преку електронскиот библиографски систем COBISS.

(Факултет за странски јазици)

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Café “Cervantes” ☕🇪🇸️ & Café “Nouvellе” ☕🇫🇷️ (клуб за конверзација)

(Natasha Aleksoska)

Posted in Јазик во струката, Активности, Деловен јазик, Забава, Изговор, Култура, Uncategorized | Leave a comment

Contratiempo

32191147_10155593315461235_6509729502157864960_nContratiempo

(Natasha Aleksoska)

Posted in Култура, Филм | Leave a comment

Недела на современиот шпански филм

Група студенти по шпански јазик и култура и оваа година присуствуваа на првата филмска проекција во рамки на Неделата на современиот шпански филм која свечено ја отвори Амбасадорот на Кралство Шпанија во Р.М., Н.Е. Г-динот Емилио Лоренцо Сера во Кинотека на Р.М. Филмот “Среќни 140” во режија на Грасиjа Керехета не потсети како парите може да ја соголат човековата природа и да ја одредат цената на етиката и скрупулите. Масовното присутво најави многу интересна филмска недела.

2_21_2

(Наташа Алексоска)

Image | Posted on by

Распореди за настава на ФСЈ во зимскиот семестар во академската 2017/18 година

Распоред на часови ФСЈ зимски 2017-18 (Скопје)

Распоред на часови ФСЈ зимски 2017-18 (Струмица)

Распоред на часови ФСЈ зимски 2017-18 (Струга)

(Факултет за странски јазици)

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Европски Ден на јазиците 2017

21952650_551929761805109_238195563_o

По повод Европскиот ден на јазиците (26 септември), издавачката куќа Икона, во соработка со Факултетот за странски јазици, ќе се претстави на Универзитетот ФОН со свои изданија вклучително и дела напишани на странски јазици.

Ве покануваме да бидете дел од овој настан.

Време: 26 септември 2017 (вторник) од 9:00 до 15:00
Место: Хол на Универзитетот ФОН во Скопје

(Факултет за странски јазици)

 

Posted in Активности, Европска Унија, Литература, Uncategorized

Qu`est-ce qu`on a fait au bon Dieu? :)

Microsoft Word - Qbon DIeu_81

18619904_488087204856032_6923835433830898530_nTraitant du racisme et du mariage mixte sur le ton de la comédie, le long-métrage raconte l’histoire d’un couple de bourgeois catholiques qui voit ses convictions mises à mal lorsque trois de ses quatre filles se marient l’une après l’autre avec des hommes d’origines et de confessions diverses et que la quatrième, en qui ses parents fondent leurs espoirs, tombe amoureuse d’un catholique d’origine ivoirienne

(Natasha Aleksoska)

Posted in Забава, Култура, Филм, Uncategorized | Leave a comment

Vacancy for Language and Cultural Facilitators for Macedonian Language – Peace Corps Macedonia

Peace-Corps-Logo-792x398
The United States Peace Corps is a US government agency in Macedonia and seeks qualified and motivated candidates for 7 temporary full-time positions as:
Language and Cultural Facilitators for Macedonian Language
Language and Cultural Facilitators for Macedonian language will be responsible for teaching Macedonian language and culture to a group of 5-10 Americans. Successful candidates will be required to take part in a mandatory paid training in Skopje, during which they will be taught how to teach the Macedonian language to foreigners using Peace Corps language materials. After successful completion of the training, facilitators will be expected to teach the curriculum to Peace Corps trainees during an 11 week Pre-Service Training at a Peace Corps Regional Training Facility. Previous teaching experience is preferred, but not required.
Employment Dates: Successful candidates will be hired for 15 weeks, from August 22-December 5. Employment will take place in two locations:
August 22-September 17 – Paid month-long training/preparation period in Skopje September 17-December 5 – 11 week teaching assignment at a Regional Training Facility (in Vatasha, Negotino, Lozovo, Sveti Nikole, Tearce, or other location)
Peace Corps Provides:
 • Paid professional language teaching training course in Skopje
 • Opportunity to live/work alongside Americans at a Peace Corps Regional Training Site
 • Paid housing at the Regional Training Site during the 11 week teaching assignment
 • Potential future opportunity to provide individual language tutoring to Peace Corps Volunteers throughout the year and/or during future trainings
 • Opportunity to gain valuable work experience with a US government agency/ international organization
 • Opportunity to work in a multicultural team and build intercultural competence
Requirements:
 • University degree in linguistics, education, teaching, or other related field;
 • Teaching experience;
 • Experience working with foreigners;
 • Fluency in written and spoken Macedonian and English;
 • Willingness to live and work in a community outside Skopje;
 • Willingness to work as part of a team.
HOW TO APPLY:
Qualified and interested candidates should send a cover letter and CV by email to jobs@mk.peacecorps.gov by May 29, 2017. Please note that only short-listed candidates will be contacted. The Peace Corps is an equal opportunity employer.
Posted in Јазик во струката, Вработување | Tagged , , , | Leave a comment