Monthly Archives: January 2013

Конференција за применета лингвистика на ФСЈ на ФОН

Целта на конференцијата е да се претстават и да се споделат трудови, проекти, искуства и сознанија од пошироката област на применетата лингвистика и да се поттикне националната и меѓународната соработка помеѓу експертите од областа на јазикот и комуникацијата. ​ Ги … Continue reading

Posted in Комуникологија, Конференција, Култура, Лексикологија, Лингвистика, Практика, Превод, Uncategorized | Tagged , , | 2 Comments

Shakespeare and Company

Вистински рај за љубителите на книги и за сите номади. Најфотографирана книжарница во светот. Повеќе од половина век собиралиште на славни писатели. Симбол на боемскиот дух на Париз.    Прв издавач на забрануваниот “Улис” од Џејмс Џојс. Бесплатно преноќувалиште на … Continue reading

Posted in Култура, Куриозитети | Tagged , , , , | Leave a comment

Последната Лингва Франка од Николас Остлер

                   Пред сè неколку зборови за оние кои не се запознаени со овој термин – лингва франка (итал. lingua franca) е јазик што наоѓа систематска примена кај општењето помеѓу луѓе од различни … Continue reading

Posted in Куриозитети, Лингвистика | Tagged , , | Leave a comment

Јазикот на кој зборуваме ги обликува нашите мисли?

Односот меѓу мислата, јазикот и реалноста е со векови предмет на истражување на многу филозофи, лингвисти, антрополози и психолози. Со секојдневната употреба на јазикот ние овозможуваме циркулација на нашите идеи, ги „читаме“ повратните информации од нашите соговорници, го осознаваме нивното … Continue reading

Posted in Куриозитети, Лингвистика | Tagged , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Europass Curriculum Vitae Сите студенти кои конкурираат за практика, а сеуште немаат подготвено Europass Curriculum Vitae, можат да ги најдат сите формулари и инструкции за пополнување преку наведениот линк. (Наташа Алексоска)

Link | Posted on by | Tagged | Leave a comment

«Ако му зборува…

«Ако му зборуваш на човек на јазик што го разбира, тоа му оди во главата. Ако му зборуваш на неговиот јазик, тоа му оди во срцето.» « If you talk to a man in a language he understands, that goes … Continue reading

Quote | Posted on by | Tagged | Leave a comment

Како настанал зборот О.К.?

Зборот О.К. (okay) е еден од најчесто употребуваните зборови интернационализми. Милиони луѓе секојдневно го користат зборот океј, всушност некои од нив дури сметаат дека тој се користи почесто од било кој друг збор во светот. Самиот збор океј е еквивалент на … Continue reading

Posted in Uncategorized | Tagged , , , | Leave a comment

Нови времиња – нов израз?

НОВИ ВРЕМИЊА – НОВ ИЗРАЗ? (за некои нови масмедијални и интерперсонални комуникати)   Денес веќе сите знаеме дека Интернетот како најраширен електронски комуникациски медиум и, се разбира, како датабаза на информации и извор на забава – нуди неограничени можности за … Continue reading

Posted in Комуникологија | Tagged , , , | Leave a comment

Џон Толкин- извонредниот писател, лингвист и креатор на мистичниот јазик на Вилениците

Не верувам дека денес постои човек кој не прочитал барем една книга од познатата трилогија ,,Господар на прстените’’ или пак не ги гледал истоимените филмувани верзии без притоа да биде заведен од еден потполно интригантен сегмент кој во невидени размери … Continue reading

Posted in Куриозитети | Tagged , , , , , | 1 Comment

30 различни акценти

Погледнете го анимираното видео на авторот и неговите неверојатни 30 различни акценти  🙂 (Ангела-Александра Ивановиќ)

Video | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment