«Ако му зборува…

«Ако му зборуваш на човек на јазик што го разбира, тоа му оди во главата. Ако му зборуваш на неговиот јазик, тоа му оди во срцето.»
« If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head. If you talk to him in his own language, that goes to his heart.»
‒Nelson Mandela

«Да се пишува правилно на својот јазик е една од формите на патриотизмот.»
« Écrire proprement sa langue est une des formes du patriotisme. »
– Lucie Delarue-Mardrus

«Да зборуваш малку, но лошо, веќе е многу зборување.»
« Hablar poco, pero mal, ya es mucho hablar.»
– Alejandro Casona

Овие неколку убави мисли за јазикот нека Ви бидат инспирација да напишете некоја своја мисла или поттик да ја споделите омилената која сте ја прочитале.

(Наташа Алексоска)

Advertisements
Quote | This entry was posted in Цитати and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s