Monthly Archives: February 2013

Прошетка низ Париз

Малата Бети не води на прошетка низ знаменитостите и вкусовите на Париз. Ќе ги видиме Богородичната црква, Ајфеловата Кула, Лувр, Монмартр. Ќе јадеме багет, macarons и кроасан. Уживајте во патувањето низ Градот на Светлината 🙂 (Стефани Табаковска)  

Video | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

Стипендии за летна школа по германски јазик во Баварија (Р. Германија)

Сите заинтересирани студенти од Босна, Србија, Словенија, Македонија, Хрватска и Украина може да конкурираат за стипендии за тринеделна летна школа во Баварија (Р.Германија). Грантот ги покрива во целост трошоците за часови, сместување и храна (не покрива патни трошоци и осигурување). … Continue reading

Posted in Стипендии и семинари | Tagged , , | Leave a comment

Седумдневен семинар Mosaic of Youth Participation во Подградец (Р.Албанија)

Сите заинтересирани студенти можe да конкурираат за седумдневниот семинар Mosaic of Youth Participation кој ќе се одржи во Подргадец (Р. Албанија) во периодот од 9-16 март 2013 година. Организаторите информираат дека има уште 2 слободни места за претставници од Македонија. Основните информации … Continue reading

Posted in Бизнис, Стипендии и семинари, Uncategorized | Tagged , | Leave a comment

Француски virelangues (tongue twisters)

Дали сте сигурни во вашите вештини и познавања од францускиот јазик кога станува збор за virelangues ? 🙂 Испробајте си ја среќата со овие tongue twisters и воедно вежбајте го вашиот изговор. * За да ги извежбате гласовите ‘s’ и … Continue reading

Posted in Лингвистика | Tagged , , | Leave a comment

Регионална летна школа ЕЛСА – Пореч (Р. Хрватска)

Министерството за образование и наука на Република Македонија известува дека невладината организација ЕЛСА од Р. Хрватска што се занимава со воспоставување и развој на соработката меѓу хрватските студенти и нивни колеги од други држави и оваа година ќе ја организира … Continue reading

Posted in Европска Унија, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , | Leave a comment

Дон Кихот бил „фрики“

 Фудбалскиот жаргон беше пионер со „el penalti”, „el corner” и „el orsai” (офсајд). Потоа дојдоа „el sándwich”, „el sidecar” и „el parking”. Во осумдесеттите години на ХХ-от век станува тренд да се кажува дека има „overbooking” кога некое место е … Continue reading

Posted in Uncategorized | Tagged , , | 1 Comment

J’aime le français!

“French is the language that turns dirt into romance” – Stephen King Францускиот е официјален јазик во 32 држави и е втор најизучуван странски јазик во светот веднаш после англискиот јазик. Има повеќе од 100.000.000 изучувачи и 2.000.000 професори по француски … Continue reading

Posted in Култура, Куриозитети, Лексикологија, Лингвистика | Tagged , | Leave a comment

Goodreads

Goodreads е веб страна (http://www.goodreads.com/) која ни овозможува да се дружиме со останатите љубители на книги ширум светот. Мотото на Goodreads e: Запознајте ја вашата следна омилена книга! Goodreads семејството има 13 милиони членови. Секој член  може да пишува критики … Continue reading

Posted in Книги | Tagged , , | Leave a comment

Семинар во Букурешт (Романија)

Голема благодареност до Association for progress, education and lobbying – PEL  http://www.pel.mk/  кои ни ја доставија информацијата за отворениот повик за СЕМИНАР во Букурешт (Романија) од 3-9 март 2013 година на кој може да конкурираат заинтересирани студенти од насоката Странски јазици и бизнис. Семинарот … Continue reading

Posted in Бизнис, Европска Унија, Стипендии и семинари | Tagged , , , | Leave a comment

 Analytica – thinking laboratory Ги известувам сите студенти на Факултетот за странски јазици, а посебно студентите на насоката Странски јазици и бизнис за отворен конкурс за платени практиканти (лимитирани фондови) за периодот 11 март – 10 јуни 2013 година во Analytica – … Continue reading

Link | Posted on by | Tagged , | Leave a comment