Неколку причини зошто треба да го учите кинескиот јазик

Image

Ако тоа што кинескиот јазик е светски јазик, а Кина една од најбогатите и најмоќни земји во светот не е доволно тогаш во овој текст ќе најдете уште неколку причини зошто треба да го учите кинескиоит јазик.

Прво, затоа што колку повеќе јазици знаете толку сте побогати. Понатаму, сигурна сум дека сте љубопитни и сакате да научите нешто ново. Предизвик е да се учи јазик  на кој само за да прочитате весник треба да знаете 2000 знаци (добро образована личност во Кина треба да препознава дури 6000 знаци). Кинескиот јазик може да се изучува на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“, Домот на кинеска култура, како и во Центарот за странски јазици (http://www.csj-skopje.com/) и Бабилониа центарот (http://www.way2babilonia.com.mk/) и други училишта за странски јазици. За крај, сакам да го посочам фактот дека кинеската влада секоја година дава голем број на стипендии (штета е да останат неискористени, нели?) За повеќе информации за овие стипендии упатете се на следниот линк http://www.csc.edu.cn/Laihua/scholarshipdetailen.aspx?cid=97&id=2052

Доколку сè уште се двоумите дали треба да почнете да го учите кинескиот јазик, не сте ја сфатиле поентата –  повторно прочитајте го текстот!

(Стефани Табаковска)

Advertisements
This entry was posted in Стипендии и семинари and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s