Важноста на интерпункциските знаци

Image  Сигурно повеќето од вас мислат дека интерпункцијата не игра голема улога во нашите животи, нели? Епа, грешите! Само една запирка ставена на погрешно место може, верувале или не, да ве чини милиони денари, а со еден погрешно употребен прашалник можете многу лесно да го скршите срцето на вашите најсакани.

Се уште не сте убедени во тоа?

Тогаш, ви препорачувам да ги погледнете следниве примери и самите да се уверите во важноста на интерпункциските знаци.

  • Првиот пример е приказна за момче коешто добило прекрасно писмо од неговата сакана. Во писмото неговата девојка му кажува колку многу го сака, а од нејзините зборови се гледа дека таа не може да живее без него:

Dear John,

I want a man who knows what love is all about. You are generous, kind, thoughtful. People who are not like you admit to being useless and inferior. You have ruined me for other men. I yearn for you. I have no feelings whatsoever when we’re apart. I can be forever happy–will you let me be yours?

Jane

Но, што се случува со писмото ако има „неколку“ интерпункциски грешки?

Dear John,

I want a man who knows what love is. All about you are generous, kind, thoughtful people, who are not like you. Admit to being useless and inferior. You have ruined me. For other men, I yearn. For you, I have no feelings whatsoever. When we’re apart, I can be forever happy. Will you let me be?

Yours,

Jane

Што мислите, кое писмо Џон повеќе би сакал да го прочита? 😀

  • Во вториот пример, еден професор ја напишал следнава реченица на таблата:

Woman without her man is nothing.

Потоа ги замолил учениците да стават интерпункциски знаци. Половина од учениците го напишале следното:

Woman: without her, man is nothing.

Другата половина, пак, одговориле на следниот начин:

Woman, without her man, is nothing.

Јасно е од примерот дека интерпункцијата е навистина значајна, нели? 🙂

  • И за крај, еден пример кој ни покажува дека интерпункцијата може да спаси нечиј живот:

Image

Ако сакате да научите нешто повеќе за правилната употреба на интерпункциските знаци, тогаш кликнете на следниве линкови:

http://www.grammarly.com/handbook/punctuation/

http://www.vappingo.com/word-blog/free-punctuation-guides/

Извор: http://www.vappingo.com/word-blog/the-importance-of-punctuation/

(Марија Чукарска)

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s