Monthly Archives: March 2013

Improve your English:)

(Наташа Алексоска)

Posted in Забава | Tagged | Leave a comment

Writing Across Borders

Writing Across Borders е документарен филм на Државниот Универзитет Орегон. Студенти од Јапонија, Еквадор, Виетнам, Колумбија, Турција, Кина ги споделуваат своите искуства за тоа како пишувале есеи во своите земји и што се бара да пишуваат во Америка. Целта на … Continue reading

Video | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment

Париз или Њујорк? (линк) Графичкиот дизајнер Варам Муратјан преку својата изложба насловена „Париз наспроти Њујорк“ (Paris Versus New York) прави споредба помеѓу два од најубавите градови во светот. Во продолжение (линк горе) имате можност да погледнете некои од споредбите помеѓу „градот … Continue reading

Link | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Анкетирање за истражување на Институтот за македонски јазик

Драги колеги, Ве известуваме дека во среда, 27.03.2013 година, во 10:30 часот, во просторија 315 ќе се спроведе анкетирање на сите студенти на ФОН за потребите на Институтот за македонски јазик. Присуството е задолжително, а отсуствувањето од часовите закажани во тој … Continue reading

Posted in Активности, Истражување | Tagged , | Leave a comment

На полноќ замираат желбите…

Рим – полноќ. Стотици луѓе стојат до работ на фонтаната, замижуваат, си замислуваат желба и ја фрлаат паричката со левата рака преку десното рамо. Наеднаш од темнината се појавуваат неколкумина облечени во бели униформи со црни здолништа или панталони. Приоѓаат кон … Continue reading

Posted in Култура | Tagged , , | Leave a comment

Трилогијата “Три бои: Сино, Бело и Црвено” – ремек делo на светската филмска уметност

Великанот на источноевропската кинематографија – извонредниот режисер Кшиштов Кешловски – се вбројува меѓу најгенијалните  кинематографи на ХХ век. Кешловски одлучил својот талент да го насочи во создавање уметнички играни филмови (art house). Негово најпознато ремек дело е трилогијата филмови Три бои: … Continue reading

Posted in Забава, Култура | Tagged , , , | Leave a comment

Преку „Фабрика на знаење“ до заштита на приватноста

            Дали знаевте дека постои закон за поставување камера на јавно место и снимање? Дека постои казна доколку Ви побараат копија од лична карта? Дека Ваша фотографија може да се користи само со Ваша претходна согласност? … Continue reading

Posted in Активности, Бизнис, Конкурси, Практика | Tagged , , , , | Leave a comment

Софтвер за учење странски јазици

Последниве седмици постојано наидувам на вести за нешто што се вика Duolingo, особено во контекст на кратење на средства за програмите за странски јазици на американските универзитети, при што студентите изнаоѓаат алтернативни начини за описменување на некој од странските јазици. … Continue reading

Posted in Јазици и технологии | Leave a comment

Платена практика во Европскиот центар за модерни јазици при Советот на Европа

Европскиот центар за модерни јазици во Грац (Австрија) им помага на 34 земји членки да ги имплементираат јазичните политики. Два пати во годината оваа институција на Советот на Европа објавува повик за практика во времетраење од 6 месеци. Практикантите треба … Continue reading

Posted in Европска Унија, Практика | Tagged , , , | Leave a comment

Проект на Институтот за македонски јазик

Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ – Скопје организира проект: „Јазично планирање и јазичните политики во РМ“. Во рамките на овој проект една од централните теми за проучување претставува статусот на јазиците што се зборуваат во Република Македонија. За таа цел, … Continue reading

Posted in Соопштенија | Tagged , , | Leave a comment