Руската поетеса Марианна Бор-Паздникова во Струга!

На Факултетот за странски јазици во одделението во Струга во понеделникот, 11 март 2013 година, имавме интересен настан: читање на поезија на руски јазик!

Во присуство на директорката на ФСЈ во Стругa Бесимка Цаноска-Шазиманоска и лекторката по руски јазик Лена Илиеска, руската поетеса Марианна Бор-Паздникова пред студентите ја прочита “Т`га за југод Константин Миладинов на руски јазик со што ги пробуди емоциите и ги освои симпатиите на присутните, а потоа прочита и цела серија поеми на руски јазик од нејзината стихозбирка “Гледав во далечина со првенствено љубовна тематика.

Препевот на поемите на македонски јазик го читаше проф. Чедомир Цветановски, а една од најубавите поеми ја прочита нашата студентка Елена Радеска  Навистина несекојдневно претпладне и прекрасен почеток на уште една наставна недела.

DSC_0878

DSC_0876

DSC_0873

(Лена Илиеска)

Advertisements
This entry was posted in Активности and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s