Monthly Archives: April 2013

15 дневен летен кампус по француски јазик и култура на INSА (Франција)

Зошто Руан во Нормандија? Руан е прекрасен град на реката Сена во срцето на Нормандија, најзелениот регион во Франција на само еден час од престолнината Париз и од Атланскиот океан. Руан е познат како еден од најголемите и најпросперитетни градови … Continue reading

Posted in Конкурси, Култура, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Кампања “И во Македонија се може”: пишување есеј на ФСЈ

Сакаме да ги известиме сите кандидати кои се пријавија на Факултетот за странски јазици во кампањата за стипендии “И во Македонија се може” за основните елементи на кои треба да обрнат внимание при пишувањето есеј. Повеќе информации во документот во прилог: Пишување есеј (Факултет … Continue reading

Posted in Активности, Конкурси, Соопштенија, Стипендии и семинари | Tagged , , , | Leave a comment

Експертско предавање на м-р Анета Смит Гулева, директор на ЦЕСОР

На 25.04.2013 година на Факултетот за странски јазици гостин за клиничка настава по француски јазик беше м-р Анета Смит Гулева, директор на Центарот за економски и социјални истражувања (ЦЕСОР) кој работи на европски проекти за решавање на слабостите на пазарот … Continue reading

Posted in Активности, Бизнис, Европска Унија, Клиничка настава, Практика | Tagged , , , , | Leave a comment

МОНАКО: луксуз, луксуз и луксуз !!!

На површина од само 2 км2 на францускиот Азурен брег живеат 50 милијардери и 2.000 милионери!!! Монако е една од најмалите држави, но со највисок номинален БДП по глава на жител во светот, со 0% стапка на невработеност, со 0% … Continue reading

Posted in Забава, Култура, Куриозитети | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Започна регистрацијата за Конференцијата за применета лингвистика!!!

Се известуваат сите учесници со прифатен апстракт и сите други заинтересирани за присуство на Конференцијата за применета лингвистика на Факултетот за странски јазици дека може да извршат регистрација со помош на приложениот формулар.  Краен рок за регистрирање е 15 мај 2013 … Continue reading

Posted in Конференција, Лингвистика, Соопштенија | Tagged , , | Leave a comment

Наградени најдобрите раскази на Денот на Сервантес!

Факултетот за странски јазици при ФОН Универзитетот и Секцијата за култура на Амбасадата на Кралство Шпанија во РМ го организираа првиот литературен конкурс на шпански јазик “Го зборувам јазикот на Сервантес” на кој можност да ја демонстрираат својата јазична компетенција … Continue reading

Posted in Активности, Конкурси | Tagged , , , | Leave a comment

Dancing in the Rain – A Story from Chicken Soup for the Soul

Минатата година на предавањата по Американска цивилизација за првпат слушнав за Chicken Soup for the Soul книгите. Бев воодушевена од краткиот извадок кој имав можност да го прочитам. Од Амазон ја нарачав Chicken Soup for the Soul: Think Positive (101 Inspirational … Continue reading

Posted in Книги | Tagged , , , , | Leave a comment

Европски летен универзитет во Шегед (Унгарија)

Европскиот центар за студии при Универзитетот Шегед во Унгарија, врвен европски образовен и научен центар закитен со Нобелова награда, известува дека од 1 до 6 јули 2013 година го организира петтиот Европски летен универзитет на темата „Европската Унија и нејзините соседи” (“Union Européenne … Continue reading

Posted in Европска Унија, Конкурси, Стипендии и семинари | Tagged , , , , | Leave a comment

Едно англиско искуство

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams – England 2013 Како професор по англиски јазик, мојата најголема желба беше посета на Обединетото Кралство. Разговарајќи со мои пријатели, ми беше посочена можноста за апликација за … Continue reading

Posted in Активности, Стипендии и семинари | Tagged , , | Leave a comment

Мнемотехники

Мнемотехниките знаат да се покажат многу корисни во одредени јазични ситуации, а следниве примери тоа јасно го демонстрираат. Акронимот hot shot cat го олеснува помнењето на некои од најчесто употребуваните прилошки сврзници (adverbial conjunctions) во англискиот јазик. Илустрацијата La maison … Continue reading

Posted in Лингвистика | Tagged , , , | Leave a comment