Наградени најдобрите раскази на Денот на Сервантес!

Image

Факултетот за странски јазици при ФОН Универзитетот и Секцијата за култура на Амбасадата на Кралство Шпанија во РМ го организираа првиот литературен конкурс на шпански јазик Го зборувам јазикот на Сервантес на кој можност да ја демонстрираат својата јазична компетенција и писателска креативност имаа многу студенти од нашиот универзитет.

Image

Комисијата во состав виш лектор м-р Наташа Алексоска, лектор Јасмина Никуљска и аташето за култура Г-ѓата Естер Мартин Падрон од сите оригинални раскази на тематаДенот кој ми го промени животот според дефинираните критериуми ги селектира најдобрите три раскази напишани од студентките Надица Метулева (прво место), Јана Тодоровска (второ место) и Воскре Шкуртеска (трето место).

Image

Image

image_1366971156441213

На светскиот Ден на Сервантес на 23 април 2013 година во присуство и со поддршка на Деканката на Факултетот за странски јазици, проф. д-р Лилјана Митковска, лично Н.Е. Г-динот Фернандо де Галаинена Родригес, Амбасадор на Кралство Шпанија во РМ, на студентките им ги додели дипломите и наградите меѓу кои двотомен речник од Кралската Академија на Шпанија и превод на македонски јазик на капиталното дело “Дон Кихот” од Мигел де Сервантес по што сите присутни во опуштена атмосфера го прославија успешното завршување на овогодинешното издание на литературниот конкурс.

DSC01592

Image

(Наташа Алексоска)

Advertisements
This entry was posted in Активности, Конкурси and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s