Monthly Archives: May 2013

Програма на конференцијата

Ги известуваме сите пријавени учесници дека е изготвена Програмата на Конференција за применета лингвистика 2013 под наслов Практиката во јазикот, јазикот во практиката која на 7 и 8 јуни ќе се одржи на Факултетот за странски јазици при Универзитетот ФОН. Сите прашања … Continue reading

Posted in Конференција | Tagged , , , , | Leave a comment

Hapax legomenon ???

Hapax legomenon означува лексичка форма којa се појавува само еднаш во пишаните записи на еден јазик, којa еден автор ja употребил само еднаш во целиот свој пишан опус или се јавува еднаш во дадено литаратурно дело. Hapaxes има насекаде – … Continue reading

Posted in Книги, Лексикологија, Лингвистика, Литература | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Промоција на македонската поезија и проза во Панчево

Во триесет и шестото издание на зборникот на поезија и проза од млади автори, „Рукописи’“, чија промоција се одржа во Домот на младите во Панчево на 10 и 11 мај, застапени се 54 автори од просторите на поранешна Југославија од … Continue reading

Posted in Литература, Пишување | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Формула на Мухамед Месиќ – Како да научите странски јазик за 3 недели

Три недели зборување со луѓето, желба да се дознае нешто за културата на земјата, слушање на говорот на другите, читање весници, гледање филмови, разни содржини на Јутјуб“…, се доволни да се научи по еден странски јазик. За 29-годишниот Мухамед Месиќ, … Continue reading

Posted in Забава, Куриозитети | Tagged , , | Leave a comment

Универзалниот јазик на Исак Њутн

Њутн ги постави темелите на модерната наука. Ја открил гравитацијата, законите на движењето, ја поставил основата на класичната механика. Ги измислил телескопот и математичката анализа.  Генерациите после него имаат придобивки од неговите иновации, но никој не го зборува неговиот универзален … Continue reading

Posted in Куриозитети | Tagged , , | Leave a comment

Јазиците ни помагаат да ја сочуваме нашата меморија ?

Способноста да зборувате неколку јазици не само што изгледа многу добро во резиме додека сте млади, туку може и да биде многу корисна за вашето здравје дури откако ќе бидете во Вашите пензионерски години. Една нова студија открива дека постарите … Continue reading

Posted in Забава | Tagged , , | Leave a comment

Скратеницата „ОМГ“ првпат била употребена пред сто години

ОМГ. Една од најпопуларните фрази на модерната технолошка ера која денес се користи од сите тинејџери во западната цивилизација сепак не е измислена од нив. Скратеницата „ОМГ“ означува “Oh my God” и за прв пат е употребена од адмиралот Џон … Continue reading

Posted in Куриозитети | Tagged , , , | Leave a comment