Скратеницата „ОМГ“ првпат била употребена пред сто години

ОМГ. Една од најпопуларните фрази на модерната технолошка ера која денес се користи од сите тинејџери во западната цивилизација сепак не е измислена од нив.

Скратеницата „ОМГ“ означува “Oh my God” и за прв пат е употребена од адмиралот Џон Ербатон Фишер во писмо до Винстон Черчил. Тоа се случило во 1917 година, а во писмото „Џеки“ Фишер пишувал за еден наслов во врска со првата светска војна во некој весник.

Фразата била додадена во англискиот речник во Оксфорд во 2011 година како скратеница на “Oh my God”, главно употребувана како експресија за изненадување. Во меѓувреме пак скратеницата „ЛОЛ“ (“Laughing Out Loud”)  за прв пат била користена во 1980 година од неколку компјутерски гикови на форум со „Булетин“ систем. Тука некаде почнува и првото користење на скратеницата “BTW“ што значи  “By the Way“, или „Патем“.

Image

(Марија Чукарска)

Advertisements
This entry was posted in Куриозитети and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s