Monthly Archives: June 2013

Семинар во Тирана (Албанија)

На почетокот на мај се одржа семинарот YCC – Youth, Culture, Conflict во главниот град на Албанија, Тирана како дел од програмата Млади во акција. Добивме можност да ја претставуваме Македонија благодарение на невладината организација PEL – Асоцијација за напредок, едукација … Continue reading

Posted in Активности, Конкурси, Култура | Tagged , , , , | Leave a comment

Јубилеј 60 години AIESEC!

Им честитаме на AIESEC Македонија 60 години постоење и им посакуваме уште многу јубилеи. (Факултет за странски јазици)

Posted in Активности, Соопштенија, Цитати | Tagged , , , | Leave a comment

MyScript софтвер за македонски јазик?!

Француската компанија со светско реноме Vision Objects кои имаат седиште во градот Нант и ограноци во Версај, Окланд (САД), Хонг Конг (Кина), Токио (Јапонија) и Сувон (Кореја) претставуваат златен стандард помеѓу OCR (Optical Character Recognition) софтверите. Претставник на оваа компанија, инженерот … Continue reading

Posted in Јазици и технологии, Активности, Истражување, Пишување | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Меѓународна конференција за применета лингвистика 2013!

На 7 и 8 јуни 2013 година на Факултетот за странски јазици при ФОН Универзитетот се одржа Меѓународната конференција за применета лингвистика 2013 под наслов Јазикот во практиката, практиката во јазикот на теми од областа на јазикот и културата, наставните методи, … Continue reading

Posted in Активности, Конференција | Tagged , , | Leave a comment

Конкурс за студенти: “Патуваме во Европа 2013”

Бидете Европски турист!  Невладината организација МОСТ распишува конкурс за 12 студенти од Македонија кои преку патување директно ќе се запознаат со демократските вредности, навики и култури на земјите од Европа и ќе ги промовираат и доближат тие вредности во Македонија. Во исто … Continue reading

Posted in Европска Унија, Конкурси | Tagged , , , , | Leave a comment

Корегирана програма за конференцијата

Се известуваат учесниците и гостите на Меѓународната конференција за применета лингвистика 2013 која ќе се одржи на 7 и 8 јуни на нашиот факултет дека направивме многу мали измени кои засегаат само неколку учесници (кои индивидуално се известени), но во … Continue reading

Posted in Конференција | Tagged , , , | Leave a comment

Волонтирање во Франција

Не знаете што ќе правите ова лето? Авантуристи сте? Сакате да отпатувате некаде и истовремено да правите нешто корисно? Ние го имаме одговорот за вас –  волонтирајте во западна Франција. Изберете некој од следните workcamps и аплицирајте за волонтерска позиција. Вашата задача … Continue reading

Posted in Конкурси, Култура | Tagged , , | Leave a comment