Monthly Archives: October 2013

Студентски натпревар на ООН во пишување есеј

“МНОГУ ЈАЗИЦИ ЕДЕН СВЕТ” Се повикуваат студентите да се пријават на конкурсот за пишување есеј кој го распиша Организацијата на Обединети Нации (ООН). Заинтересираните студенти треба да достават есеј до 2.000 збора кој ќе ги демонстрира придобивките од мултијазичноста на … Continue reading

Posted in Конкурси, Литература, Пишување | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment

Повик за учество во симулации на работата на ОБСЕ

Сите студенти на ФСЈ, а особено студентите од насоката Странски јазици и бизнис, може да се пријават за една од трите симулации на работата на ОБСЕ за млади луѓе од Европа кои Швајцарија ги организира по повод преземањето на претседателството со … Continue reading

Posted in Европска Унија, Конкурси, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , , , , | 1 Comment

Стипендии за лингвистика на McMaster University во Канада

McMaster University од Хамилтон, Онтарио (Канада) објави конкурс за стипендии за втор и трет циклус на студии од областа на лингвистиката. Краен рок за доставување на документацијата е 20 декември 2013 година. Поконкретни информации може да се најдат во повикот и … Continue reading

Posted in Конкурси, Лингвистика, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , | Leave a comment

Предавање на Г-дин Шарл-Гијом Демаре на тема “Преведувањето во Европските институции”

На 22.10.2013 година гостин на часовите по француски јазик беше Г-дин Шарл-Гијом Демаре, магистер по превод од Националниот Институт за источни јазици и цивилизации при Универзитетот Сорбона IV од Париз (Франција) со преведувачко искуство во Европските институции и приватниот сектор. … Continue reading

Posted in Активности, Бизнис, Европска Унија, Клиничка настава, Превод | Tagged , , , , , | 1 Comment

Фестивал на новиот германски филм

Оваа година по 9-ти пат се одржува Фестивалот на новиот германски филм под покровителство на Амбасадата на Сојузна Република Германија во Р. Македонија. На програмата се наоѓаат 14 филма за сечиј вкус, меѓу кои и одличните „Големиот сон“ (Der ganz … Continue reading

Posted in Забава, Култура, Филм | Tagged , , , , | Leave a comment

Бела ноќ 2013 – сплет на поезија, музика и пиротехника

Бела ноќ (Бе́лые но́чи) е фестивал на уметноста и културата кој првобитно се одржувал во текот на целото лето во Санкт Петербург (Русија) и му бил инспирација на градоначалникот на Париз на 5 октомври 2001 година да организира целовечерна ноќна прошетка низ улиците … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура, Литература | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Raoul Wallenberg International Essay Competition – one man can make a difference

Сите студенти од 18-30 годишна возраст може да се пријават за учество во литературниот натпревар во чест на хуманитарецот Раул Валенберг кој го организира Академијата за млади лидери “Раул Валенберг” и Институтот на Кралство Шведска. Есејот треба да биде напишан на … Continue reading

Posted in Конкурси, Литература, Пишување | Tagged , , , | Leave a comment