100 ГОДИНИ од раѓањето на АЛБЕР КАМИ!

Денес светот одбележува 100 години од раѓањето на Албер Ками (Albert Camus) – титан на светската книжевност, најмлад добитник на Нобеловата награда за литература, филозоф на апсурдот, воен новинар и пацифист, шармантен бунтовник и според многумина моралната совест на неговата генерација!

albert-camus

  «Plutôt mourir debout que de vivre à genoux. »

“Подобро да се умре простум отколку да се живее на колена.”

5703df5412a759164cf34e63a931e122

«L`honneur est dernière richesse des pauvres.»

“Честа е последното богатство на сиромашните.”

Life_is_the_sum_of_all_your_choices-AlbertCamus-480x360-20100827

« Créer, c’est vivre deux fois. »

Да твориш е да живееш два пати.

247396a462bcd6254d41dff037fd3c09

 « Un journal, c’est la conscience d’une nation. »

“Весникот, тоа е совеста на една нација.”

c3ea90e077c049a103892860efd9f6c7

« Le journaliste est l’historien de l’instant »

“Новинарот е историчар на сегашноста.”

9851faad09ca4689fcbcefa4a911be53

« La vérité c‘est comme la lumière, aveugle.»

“Вистината е како светлина, заслепува.”

Денес имате вистински повод да ги симнете од полиците  “Странецот“, “Паѓањето”, “Чумата“, “Митот за Сизиф”, “Бунтовникот”, “Калигула”… и да се потсетите зошто Албер Ками е меѓу книжевните великани.

(Наташа Алексоска)

 Дополнителни информации:

http://www.theguardian.com/books/2013/nov/01/hero-camus-geoff-dyer

http://www.irishtimes.com/culture/how-absurd-the-world-as-albert-camus-saw-it-1.1581045?page=1

http://www.theaustralian.com.au/arts/review/the-idealist/story-fn9n8gph-1226658622383

http://fr.wikipedia.org/wiki/Albert_Camus

Advertisements
This entry was posted in Книги, Култура, Литература, Пишување, Цитати and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s