Monthly Archives: December 2013

Среќна Нова 2014 Година и Среќен Божиќ!

Факултетот за странски јазици на сите студенти, наставници, соработници и пријатели им ги честита Новогодишните и Божиќните празници!

Posted in Соопштенија | Tagged , , | Leave a comment

Tолкување – начин на премостување на јазични бариери

Без нив Европската Унија, Обединетите Нации, УНЕСКО како и многу други светски организации не би можеле да го замислат своето функционирање. Нивната улога е од есенцијална важност бидејќи го овозможуваат дијалогот помеѓу државите на глобално ниво. Со еден збор тие имаат … Continue reading

Posted in Европска Унија, Конференција, Филм, Uncategorized | Tagged , , , , | Leave a comment

Shakespeare`s tragedies

(кликнете на илустрацијата за зголемен формат) (Наташа Алексоска)

Posted in Забава, Литература | Tagged , , , , | Leave a comment

Стипендии за меѓународниот универзитет SciencesPo.

SciencesPo. е врвен универзитет со фокус на меѓународни студенти кои доаѓаат од 150 земји во светот и сочинуваат 42% од студентското тело. 21% од студентите се стипендисти! Некои студиски програми се следат во целост на англиски јазик, а во програмите постои … Continue reading

Posted in Бизнис, Деловен јазик, Европска Унија, Истражување, Конкурси, Образование, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment

Гостување на АИЕСЕК Македонија на ФСЈ

Денес на Факултетот за странски јазици гостуваа претставници на АИЕСЕК Македонија, најголемата светска студентска организција која постои во 124 земји во светот и веќе 60 години и во Македонија. Студентите од завршните години на студии непосредно се запознаа со можностите … Continue reading

Posted in Активности, Практика | Tagged , , , , , | Leave a comment

Награда „Најдобар есеј за 2013 година“ за д-р Звонко Танески

Доц. д-р Звонко Танески, професор на Факултетот за странски јазици при ФОН Универзитет е добитник на наградата „Најдобар есеј за 2013 година“ на меѓународното списание за литература, култура, граѓански прашања и наука „Корени“ – член на интернационалната издавачка мрежа EUROZINE … Continue reading

Posted in Литература, Награди, Соопштенија | Tagged , , , , | 1 Comment