Monthly Archives: January 2014

Preparing Global Leaders Institute 2014

Applications for Preparing Global Leaders Institute are now open. The Preparing Global Leaders Institute (PGLI) is a premiere international educational program for the best students and young professionals in the world. Preparing Global Leaders Institute will take place in Struga and … Continue reading

Posted in Бизнис, Конкурси, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , , | Leave a comment

“Marque de France”

Originally posted on NOUVELLE:
Les marques françaises sont omniprésentes dans notre vie quotidienne. En voici quelques-unes … (cliquez sur l`image pour l`agrandir)

Posted in Бизнис | Leave a comment

International Scholarship Programme ENS Cachan Paris (France)

http://www.ens-cachan.fr/version-anglaise/profiles/coming-to-the-ens-cachan-students/ens-cachan-international-scholarship-programme-2014-2015-187862.kjsp Terms and Conditions Application Form (Наташа Алексоска)

Posted in Бизнис, Деловен јазик, Лингвистика, Образование, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment

Кога преведувањето на личните имиња е оправдано?

Гледајќи денес цртани филмови заедно со мојата внука, се подзамислив за преводот на личните имиња. Во книгите, стриповите, цртаните филмови, а и во играните фимови, честопати сме биле сведоци како Џорџ (George) преминува во Ѓорѓи во преводот. Секако, постојат уште … Continue reading

Posted in Куриозитети, Пишување, Превод | Tagged , , , , | Leave a comment

Најпопуларен јазик на Твитер

На Твитер се користи 61 јазик. Кој е најпопуларниот? Како што се зголемува бројот на корисници на Твитер во светот така се зголемува и бројот на јазици кои се користат на оваа социјална мрежа. Semiocast – компанија за истражување на социјалните мрежи, состави … Continue reading

Posted in Куриозитети | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Една година постоење на нашиот блог!

Posted in Соопштенија | Tagged , | Leave a comment

English plurals

(Наташа Алексоска)

Posted in Лингвистика | Tagged , | Leave a comment

45 ways to avoid using the word “very”

(Наташа Алексоска)

Posted in Лингвистика | Tagged , , | Leave a comment

Interprètes (Interpreters)

Interprètes (Interpreters) е краток филм за почетоците на толкувањето како професија во Европската Унија, дело на извонредниот белгиски режисер Андре Делво (André Delvaux).    (Дарко Ѓорѓијовски)  

Posted in Деловен јазик, Европска Унија, Конференција, Превод, Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

The Joy of Books

За сите љубители на пишаниот збор. Уживајте!   (Дарко Ѓорѓијовски)

Posted in Забава, Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment