Monthly Archives: March 2014

La generación ni-ni y el síndrome de la lavadora

Интересен говор во кој акцент се става на постоењето на новосоздадената ,,генерација ни-ни” (“la generación ni-ni” ) и синдромот наречен “el síndrome de la lavadora” (синдром на зависност од родителите), феномени популарни меѓу шпанската популација како резултат на економската криза. … Continue reading

Video | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Горазд може да биде и Гораст, а Георге да биде Џорџе

Честопати се среќаваме со безбројни дилеми и грешки при транскрипцијата на имињата, особено кога станува збор за оние од странско потекло. Во голема мера постојат и примери на погрешна транскрипција на странски државјани во официјални македонски документи како на пример … Continue reading

Posted in Грешки и отстапки, Куриозитети, Лингвистика, Превод, Uncategorized | Tagged , , , , , | Leave a comment

Свечено отворање на Неделата на франкофонскиот филм 2014 со љубовната драма “Pour une femme”

На 26 март 2014 година група студенти од Факултетот за странски јазици присуствуваа на свеченото отворање на пролетниот циклус на Неделата на франкофонскиот филм 2014 во Кинотека на Македонија на кое се обрати Амбасадорката на Р. Франција, Н.Е. Г-ѓа Лоренс Оер, пред проекцијата на … Continue reading

Posted in Активности, Култура, Филм | Tagged , , , | Leave a comment

Le petit Paris

(Дарко Ѓорѓијовски)

Video | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Предавање на д-р Џејмс Вилис од Мировниот Корпус во РМ

Се известуваат сите студенти на Факултетот за странски јазици дека на 27.03.2014 година (четврток) со почеток во 12 часот во просторија 315 во рамките на клиничка настава предавање ќе одржи д-р Џејмс Вилис, претставник на Мировниот Корпус во РМ, на … Continue reading

Posted in Бизнис, Клиничка настава, Комуникологија | Tagged , , , , | Leave a comment

How to sound like a dog in 14 languages

(Дарко Ѓорѓијовски)

Image | Posted on by | Tagged | Leave a comment

Experience New York and Paris in a unique manner: PILOBOLUS

Уживајте во спектакуларната изведба на најдобриот танцувачки театар Pilobolus кој ќе ве одведе на една необична прошетка низ Њујорк и Париз која несомнено ќе измами насмевка на вашето лице. (Дарко Ѓорѓијовски)

Video | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

Програма за двомесечна практика во ЕУ Инфоцентар!

Се известуваат апсолвентите и постдипломците од насоката Странски јазици и бизнис кои имаат познавања од областа на економијата, правото и евроинтегративните процеси дека ЕУ Инфоцентарот во рамките на мисијата на Европската Унија во Р. Македонија воведува можности за двомесечна практика … Continue reading

Posted in Бизнис, Деловен јазик, Европска Унија, Конкурси, Практика | Tagged , , | Leave a comment

Readlang

Readlang апликацијата на Google претставува едноставна за употреба и неверојатно интересна алатка која овозможува превод на зборови и зборовни фрази од јазикот на којшто оригиналниот текст е напишан на некој од широката палета јазици (англиски, француски, германски, шпански, италијански, руски итн.). … Continue reading

Posted in Јазици и технологии | Tagged , , , | Leave a comment