Свечено отворање на Неделата на франкофонскиот филм 2014 со љубовната драма “Pour une femme”

photo 2

На 26 март 2014 година група студенти од Факултетот за странски јазици присуствуваа на свеченото отворање на пролетниот циклус на Неделата на франкофонскиот филм 2014 во Кинотека на Македонија на кое се обрати Амбасадорката на Р. Франција, Н.Е. Г-ѓа Лоренс Оер, пред проекцијата на филмот “Pour une femme/ За една жена” од режисерката Дијан Кирис. Филмот беше љубовна драма локализирана во поствоена Франција која ги оправда позитивните критики со одличната актерска игра, прекрасно адаптираната костимографија и сценографија со ефект на временска капсула, набојот на емоции кои осцилираа од чиста љубов, омраза до длабока тага и дијалозите кои непогрешно го рефлектираа духот на едно комлицирано минато време. (Мело)драматичната атмосфера беше често реметена со чист хумор на општо задоволство. En somme, одличен почеток на Неделата на франкофонскиот филм 2014. Комплетната програма може да се најде на:

 http://ccfskopje.edu.mk/mk/Home/CultureContent/841

Image

(Наташа Алексоска)

This entry was posted in Активности, Култура, Филм and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s