Проф. д-р Емилио Гаљардо Саборидо од Универзитетот од Севиља (Шпанија) гостин на ФСЈ

DSC01924DSC01906

DSC01891

На 15 април 2014 година на Факултетот за странски јазици (ФСЈ) проф. д-р Емилио Гаљардо Саборидо од Универзитетот од Севиља (Шпанија) одржа мултимедијално предавање (на англиски јазик) на тема: „Култура на Револуцијата: кубанското културно поле во текот на 1960-тите и 1970-тите години‟.

DSC01913DSC01908

Д-р Емилио Гаљардо Саборидо завршил постдокторски студии на Универзитетот од Нотингeм и Универзитетот од Бирмингeм (В. Британија) и работи како професор на Катедрата за јазици, литература и интегрирана филологија при Универзитетот од Севиља (Шпанија). Негово поле на интерес е литературата и социологија на културата во периодот на кубанската револуција.

DSC01900DSC01902

DSC01899

Предавањето беше фокусирано на врската помеѓу литературното творештво и политичките предизвици во овој турбулентен период обидувајќи се да одговори на прашањата: кои биле главните динамики во кубанската културна сфера за време на овие две бурни декади? како идеологијата влијаела врз културната сфера? кои биле главните појави во новиот литературен канон? и сл. преку извадоци од новели, кратки раскази, драмски текстови, филмови и реклами.

DSC01916

После предавањето дискусијата ја иницира студентот Димитар Димитровски кој со своето прашање ја погоди сржта на проблемот со кој се соочувала интелигенцијата на Куба во овој период исполнет со предизвици за книжевниците, уметниците и сите со идеологија спротивна или различна од доминантната .

DSC_2240

После кратката дискусија Деканот на ФСЈ, проф. д-р Лилјана Митковска, на гостинот му предаде благодарница за неговото гостување и се заблагодари на луѓето и институциите кои ја овозможија оваа соработка после што беше организиран мал коктел во студентскиот ресторан каде во неформална атмосфера присутните имаа можност со проф. д-р Емилио Гаљардо да разменат мислење, направат паралели и споделат впечатоци.

DSC_2251

 DSC_2252

 DSC_2253

Гостувањето беше во организација на д-р Иванка Апостолова од Универзитетот „Евро-Балкан‟ во тесна соработка со Факултетот за странски јазици при ФОН Универзитетот и Амбасадата на Кралство Шпанија во РМ.

(Наташа Алексоска)

Advertisements
This entry was posted in Активности, Клиничка настава, Култура, Литература and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s