Гостување на научниот собир на врвните француски архитекти во рамки на БИМАС 2014

Image

Image

Студенти од Факултетот за архитектура кои учат француски јазик на покана на Францускиот Институт од Скопје гостуваа на научниот собир на двајцата врвни француски архитекти, г-динот Јусеф Томе, комесар на  Биеналето за архитектура и дизајн на Бордо “АГОРА” (кој заедно со планетарно познатиот архитект Жан Нувел го има работено проектот Лувр Абу Даби) и г-ѓа Мишел Лари-Шарлис, директорка на Секторот за урбанизам на Бордо, град кој уште го нарекуваат и Заспаната убавица (La Belle Endormie / The Sleeping Beauty) и чие исклучително архитектонско наследство е под заштита на УНЕСКО. Научниот собир се одржа на 15 мај 2014 година во Музејот на град Скопје по повод Биеналето на македонската архитектура БИМАС 2014 во организација на Асоцијацијата на архитекти на Македонија.

Image

Image

ImageImage

8127442f-c151-4804-95e8-fd410a3bbaf4

Повеќе информации за г-дин Јусеф Томе: http://www.yousseftohme.com/default.aspx

Повеќе информации за АГОРА: http://www.bordeaux2030.fr/

(Наташа Алексоска)

Advertisements
This entry was posted in Активности, Деловен јазик, Култура, Уметност and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s