Monthly Archives: October 2014

Community service fair

(Наташа Алексоска)

Posted in Активности | Tagged , | Leave a comment

AIESEC Skopje Global Talent Internship Program

http://www.aiesecskopje.org.mk/ (Natasha Aleksoska)

Posted in Практика | Tagged , | Leave a comment

MOOC (Massive Open Online Courses) en français !

FUN est une plateforme de MOOC (Massive Open Online Courses, en français « Cours en ligne ouverts à tous ») mise à disposition des établissements de l’enseignement supérieur français et de leurs partenaires académiques dans le monde entier. Lancée par … Continue reading

Posted in Бизнис, Деловен јазик, Европска Унија, Курсеви, Образование | Tagged , | Leave a comment

Отворен ден во ПроКредит Банка

(Наташа Алексоска)

Posted in Бизнис, Вработување, Деловен јазик | Tagged , | Leave a comment

Summer schools in Europe.EU

Summer Schools in Europe.eu е најкомплетен именик на сите летни курсеви во Европа и одлична појдовна точка за истражување на образовната, културната и јазичната разновидност на Европа. http://www.summerschoolsineurope.eu/ (Наташа Алексоска)

Posted in Бизнис, Европска Унија, Култура, Курсеви, Образование | Leave a comment

The Economist JOHNSON

The esteemed British newsweekly The Economist has launched a new blog all about language and its relation to global politics and culture. Though the blog is newly hatched, its name is venerable: JOHNSON, after the great lexicographer Samuel Johnson. http://www.economist.com/blogs/johnson (Ljubica … Continue reading

Posted in Деловен јазик, Култура, Лингвистика | Leave a comment

Кога праксата станува возбудлива авантура. Незаборавно лето во Прованса (Франција)

Велат дека важен извор на знаење е искуството. Воден од една ваква максима одлучив да го збогатам моето животно искуство и да заминам на пракса во земјата на литературата, љубовта, виното и романсата – Франција. Тргнувајќи од мојата доживотна фасцинација … Continue reading

Posted in Бизнис, Забава, Култура, Образование, Практика | Tagged , , , , , | 1 Comment

Зграби ја можноста! ЕВС инфо сесија

Европскиот волонтерски сервис (ЕВС), преку Клучна акција 1 – од програмата Еразмус+ на Европската комисија – им овозможува на младите луѓе на возраст од 18 до 30 год. да вршат волонтерска служба за период од 2 до 12 месеци во некоја од … Continue reading

Posted in Активности, Европска Унија, Култура | Tagged , , , , , | Leave a comment

Учество на дебатата на француски јазик од областа на меѓународното хуманитарно право

На 9 октомври 2014 година студенти од Факултетот за правни науки и Факултетот за странски јазици кои го изучуваат францускиот јазик на покана на Францускиот Институт во Скопје учествуваа на дебатата на една актуелна меѓународна тема за аболиција на смртната … Continue reading

Posted in Јазик во струката, Активности, Книги, Литература, Награди | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

10-ка! Јубилејно издание на Фестивалот на новиот германски филм!

Фестивалот на новиот германски филм под покровителство на Амбасадата на Сојузна Република Германија во Р. Македонија оваа година го одржува своето јубилејно 10-то издание! Во чест на оваа годишнина, филмовите ќе бидат прикажани во уште еден град во Македонија. Освен … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура, Филм | Tagged , , , , , , | Leave a comment