Monthly Archives: November 2014

Г-ѓа Ана де ла Фуенте Кабаљеро донира книги на шпански јазик за универзитетската библиотека

Г-ѓа Ана де ла Фуенте Кабаљеро, Генерален секретар на Амбасадата на Кралство Шпанија во РМ, беше гостин на Факултетот за странски јазици на покана на виш лектор м-р Наташа Алексоска при што донира книги на шпански јазик (енциклопедии, речници, монографии, … Continue reading

Posted in Активности, Клиничка настава, Книги, Култура, Литература | Tagged , , , , , | Leave a comment

Распоред на настава за прв и втор циклус во СКОПЈЕ (зимски семестар во академската 2014-15 година)

Ги известуваме сите студенти на Факултетот за странски јазици дека направени се мали корекции на распоредот за настава за прв и втор циклус во зимскиот семестар на академската 2014-15 година кој ќе важи од понеделник 24 ноември 2014 година. РАСПОРЕД … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

“Employability United” International Meeting in Strasbourg

The Youth Social Rights Network in cooperation with the European Youth Centre of the Council of Europe, The Youth Department, are organizing the international meeting  “Employability United” which will take place in Strasbourg, France from 19th – 24th January 2015. The … Continue reading

Posted in Бизнис, Вработување, Европска Унија, Конкурси, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , | Leave a comment

Outrageous examples of résumé speak :)

What is “résumé speak”? “Résumé Speak” is a term that refers to the unique style that has become the standard for résumé writing. HR managers, recruiters, and hiring managers usually expect and appreciate résumés written in this style. With that being … Continue reading

Posted in Бизнис, Вработување, Грешки и отстапки, Деловен јазик | Tagged , , | Leave a comment

Кариерен Експо 2014

Утре (14.11.2014, петок) во Националната универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ од 12-18:00 часот ќе се одржи вториот по ред Кариерен Експо во организација на Младинскиот совет на амбасадата на САД. Во прилог агендата на работилници од НВО секторот, а на … Continue reading

Posted in Бизнис, Вработување, Интервју, Конкурси | Tagged , , , | Leave a comment

Hansen Summer Institute on Leadership and International Cooperation

The Hansen Summer Institute on Leadership and International Cooperation is an exciting international program funded by a generous grant from the Fred J. Hansen Foundation. Five Hansen Summer Institutes took place in San Diego, California in July 2007, 2008, 2009, … Continue reading

Posted in Бизнис, Образование, Стипендии и семинари | Tagged , , , , | Leave a comment

International Conference on Transnational Academic Spaces

International Conference at Bielefeld University, Germany Transnational Academic Spaces Date: 27 March 2015 Deadline: January 09, 2015 Open to: international applicants Organizers: Başak Bilecen and Christof Van Mol Keynote Speaker: Prof. Russell King, University of Sussex Since several years, the … Continue reading

Posted in Конференција, Образование | Tagged , , , | Leave a comment

CampusFrance & CampusBourses

Денес започна првата колоквиумска недела во зимскиот семестар на додипломските студии, но и покрај тоа што фокусот е на учење сепак некои студенти решија да направат многу, многу, многу кратка пауза 🙂 и да го посетат Саемот на студии во … Continue reading

Posted in Образование, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , | Leave a comment

СтуЛиКон 2015

На Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје од 24 до 26 април 2015 година ќе се организира четвртата регионална Студентска лингвистичка конференција – „СтуЛиКон 2015“. Право на учество имаат сите додипломци, постдипломци и магистри што се занимаваат со филолошките науки. Темите треба да … Continue reading

Posted in Конференција, Лингвистика | Tagged , , | Leave a comment

etc.

Posted in Пишување, Цитати | Leave a comment