Monthly Archives: December 2014

Среќна Нова 2015 Година!

Image | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Merry Christmas !

Image | Posted on by | Leave a comment

Mobility in European Higher Education: Bologna – Mobility Strategy and Best Practice, Vienna (Austria)

 Белешки од студиската посета на Федералното министерство за  наука,  истражување и економија на Австрија (BMWFW) во Виена,  2014 Меѓународната мобилност се рефлектира врз квалитетот на високото образование, ја зголемува видливоста на високообразовните институции на национална и интернационална сцена, го олеснува … Continue reading

Posted in Конференција, Култура, Образование, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

EUdict

EUdict (European dictionary) is a collection of online dictionaries for the languages spoken mostly in Europe. Total number of language pairs: 414 Total number of translations (in millions): 11.6 http://www.eudict.com/?lang=frespa&word=

Posted in Uncategorized | Leave a comment

British Council Cambridge English Assessment exams 2015

http://www.britishcouncil.mk/en/exam/cambridge

Posted in Испити | Tagged , , , | Leave a comment

Calendrier des examens DELF/DALF 2015

calendrier des examens_2015_fr

Posted in Испити | Tagged , , , | Leave a comment

Престој во срцето на Шпанија

Шпанскиот јазик денес е мајчин јазик на околу 350 милиони луѓе низ светот, a повеќе од 100 милиони го зборуваат како втор јазик. Љубовта кон овој јазик и забележителниот напредок при неговото изучување коj го постигнав во изминативе две години … Continue reading

Posted in Забава, Култура, Курсеви, Образование | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment

Г-ѓа Дијана Спасова – Вељановска од Шпаркасе Банка Македонија гостин на Факултетот за странски јазици

Студенти од Факултетот за странски јазици имаа можност да присуствуваат не едно многу информативно, многу интересно и уште повеќе корисно предавање од сферата на комуникологијата и менаџментот на човечките ресурси кое во рамките на клиничката настава го одржа Г-ѓа Дијана … Continue reading

Posted in Активности, Бизнис, Вработување, Деловен јазик, Клиничка настава | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Прво место за Стефанија Темелковска на ораторската вечер “д-р Иво Пухан 2014”

Стефанија Темелковска, стипендист на додипломските и магистрант на постдипломските студии по применета лингвистика на Факултетот за странски јазици (ФСЈ) при ФОН Универзитетот и студент во петта година на студиите по односи со јавност на Правниот факултет при УКИМ е победник на осумнаесетата Ораторска … Continue reading

Posted in Комуникологија, Лингвистика, Награди | Tagged , , , , , | Leave a comment

The Swedish Institute Master Scholarships for the Western Balkans

The Swedish Institute Scholarships for the Western Balkans aim at supporting advanced level studies and research within the selected fields in order to contribute to closer relations between the Western Balkans and the European Union. The scholarships are intended for full-time master’s … Continue reading

Posted in Стипендии и семинари | Tagged , , , | Leave a comment