„Кус преглед на високото образование во САД“

ms-in-us

Почитувани колеги, ве известуваме дека на ден 15.04.2015 година (среда) со почеток во 12.30 часот во Амфитеатар 1 во рамките на клиничка настава предавање ќе одржи д-р Џералд Сигал, професор на Колеџот Јорк- Пенсилванија, САД, на тема: „Кус преглед на високото образование во САД“.

Предавањето ќе ги опфати следниве прашања:

  • Какви видови колеџи и универзитети постојат во САД?
  • Кој ги финансира и кој раководи со универзитетите?
  • Школарина и останати трошоци- Колку чини студирање во САД и кој ги покрива овие трошоци?
  • Предмети и кредити- Како изгледа студирањето во САД?
  • Оценување на постигнатиот успех- Кој и како го оценува постигнатиот успех на студентите?
  • Кус осврт кон испитите и трансфер студентите
  • Евалвација на наставниот кадар
  • Кој и како ги евалвира универзитетите и нивните наставни планови и програми?

Професорот Сигал е дел од академскиот кадар при Колеџот Јорк во Пенсилванија, каде предава предмети од областа на американската литература. Има богато наставно искуство дома и во странство, а во 2010 година  беше гостин професор на ФОН Универзитетот во рамките на Фулбрајт програмата.11048726_10153995878512699_8575410697010350159_n

11138564_10153995878487699_9094694472718090078_n

(Искра Стаменковска)

Advertisements
This entry was posted in Клиничка настава, Образование and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s