Campus européen “LETFIS” à l’Institut national des langues et civilisations orientales (INALCO), Université Paris-Sorbonne IV, Paris (France)

IMG_20150712_110601988579_423745297829101_8618532255474284998_nВо периодот од 30.06-12.07.2015 година се одржа Европскиот кампусLangues et traductions: Francophonie et itinéraires slaves – LETFIS” во организација на Националниот институт за ориентални јазици и култури (ИНАЛКО)/Institut national des langues et civilisations orientales (INALCO) при Универзитетот Париз-Сорбона IV/Université Paris-Sorbonne IV во Париз (Франција) во соработка со Генералниот директорат за превод при Европската Комисија, а под раководство на еминентната проф. д-р Фроса П. Бушро, раководител на катедрата за македонски јазик и култура.

ИНАЛКО, познат и како “Langues O”, е основан во 1669 година и претставува високообразовна институција уникатна во светот каде на додипломско, магистерско и докторско ниво се изучуваат дури 96 јазици и култури од Европа, Азија, Африка, Океанија и Америка (меѓу кои повеќе од половина век, поточно од 1962 година, и македонскиот јазик и култура!). Ниту една друга институција ниту држава во светот не нудат на едно место толкаво богатство и разновидност на студиски програми за ориентални јазици и култури. ИНАЛКО, исто така, претставува и врвна научна институција со библиотечен фонд од 105 милиони документи на близу 350 светски јазици и повеќе од 200 активни договори за научна соработка и научно-истражувачки проекти во стотина држави во светот на кои работаат 3.000 научни работници од 120 различни националности.

Повеќе информации: http://www.inalco.fr/

Оттука претставува огромно задоволство повторно да се биде дел од селективниот Европски кампус, овој пат заедно со две од најдобрите студентки по втор француски јазик на постдипломско и додипломско ниво на нашиот Факултет за странски јазици – ФСЈ при ФОН Универзитетот: Ана Јанкуловска и Ангела-Александра Ивановиќ. Европскиот кампус е интензивна и комплексна програма која тежнее кон засилување на мобилноста на франофонскиот наставен кадар и талентираните франкофонски студенти со цел воспоставување мрежа на наставници/истражувачи, развивање на меѓународни педагошки и научни проекти, засилување на интердисциплинарната повеќејазична интелектуална размена, осознавање новини на полето на француската лингвистика, подoбрување на говорниот француски јазик, усовршување на техниките за превод, запознавање со напредни информатички алатки и корисни бази на податоци.

Преку редовните утрински предавања на актуелни теми од областа на традуктологијата, лингвистиката, литературата и културата, повеќечасовните претпладневни и попладневни лабораториски сесии, интересните дискусии, културните активности, целодневната научна конференција (во сабота!), презенатацијата на Генералниот директорат за превод на Европската Комисија итн. се стекнавме со нови традуктолошки, лингвистички, книжевни и културни компетенции.

Секако, интензивната работна агенда ни остави многу малку време за одмор кога се препуштивме на магијата на Париз како баланс помеѓу корисното и убавото. Бидејќи велат една слика, илјада зборови ќе оставиме сликите да раскажат 🙂

(Наташа Алексоска, Ана Јанкуловска и Ангела-Александра Ивановиќ)

11659567_423744734495824_8338177051488087998_n

IMG_20150712_123644

IMG_20150712_123632

11698612_421181648085466_8051855974176942684_n

11666189_423745441162420_2985613467687325051_n

11705172_423745387829092_1333852334911438339_nIMG_20150712_110454IMG_20150707_084343

IMG_20150712_124504

IMG_20150712_150805IMG_20150712_111156IMG_20150713_134743

IMG_20150712_150714IMG_20150712_150656

DSC09608 (2)

IMG_20150712_151011

IMG_20150712_112726

DSC01700

HDR2

IMG_20150712_124636

IMG_20150712_120022IMG_20150712_120115IMG_20150712_115406

IMG_20150714_141851yellowminus

IMG_5950

IMG_20150712_123844

IMG_20150712_110132

HDR45

IMG_20150713_134458

IMG_5271IMG_20150712_150730IMG_20150712_112925

IMG_20150712_114321

IMG_5531

IMG_20150713_135806

IMG_20150712_114239

IMG_20150713_140458

IMG_20150712_114127

IMG_20150712_113043DSC08514

IMG_20150712_112848

IMG_20150707_092824

IMG_20150712_124734IMG_20150712_124719

IMG_20150712_110957

IMG_20150712_124858

899023_1091956410819027_1832223161_o

IMG_20150712_124807

IMG_20150712_112324

IMG_5776

DSC08660

IMG_20150713_135228

US7

IMG_20150708_002712

IMG_20150712_111445

IMG_20150712_124819

IMG_20150712_150914

IMG_20150712_150820

IMG_20150712_110917

IMG_20150712_124550

IMG_20150712_115322

DSC08429

IMG_20150712_115101

IMG_20150714_142015

IMG_20150713_134118IMG_6478

IMG_6477

IMG_20150712_105754

IMG_20150712_105538

IMG_20150712_123652

IMG_20150712_112139

IMG_20150712_112047

IMG_20150712_123435IMG_6055IMG_20150714_141938

IMG_20150714_141922

IMG_20150712_124538IMG_20150712_124912

IMG_20150712_123801

IMG_20150712_124236IMG_20150712_124220IMG_20150712_150617

IMG_5253

11731449_10204712530154748_2141101816_o10254007_423745261162438_3400422806887504737_n11144933_421184204751877_2482971164770681304_n

IMG_20150713_133959

1743541_1071891139489432_8193887054223215708_n

Advertisements
This entry was posted in Активности, Европска Унија, Конференција, Култура, Лингвистика, Литература, Образование, Превод and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s