Author Archives: studentijazici

Vacancy for Language and Cultural Facilitators for Macedonian Language – Peace Corps Macedonia

The United States Peace Corps is a US government agency in Macedonia and seeks qualified and motivated candidates for 7 temporary full-time positions as: Language and Cultural Facilitators for Macedonian Language Language and Cultural Facilitators for Macedonian language will be … Continue reading

Posted in Јазик во струката, Вработување | Tagged , , , | Leave a comment

Vacancy for Language and Cultural Facilitators for Albanian Language – Peace Corps Macedonia

The United States Peace Corps is a US government agency in Macedonia and seeks qualified and motivated candidates for 7 temporary full-time positions as: Language and Cultural Facilitators for Macedonian Language Language and Cultural Facilitators for Macedonian language will be … Continue reading

Posted in Јазик во струката, Вработување | Tagged , , , | Leave a comment

Hopscotch/Плочка

The Youth Council of the US Embassy in Macedonia presents to you the play “HOPSCOTCH” by Israel Horovitz, directed by Filip Petkovski and performed by Stefan Vujisic and Dolores Popovic. Date: Monday, 07.12.2015 Place: Vlado Tasevski Auditorium (see photo for location) … Continue reading

Posted in Забава, Култура, Општество, Уметност, Uncategorized | Leave a comment

Top 10 Mispronounced Words

(Бојана Петрова)

Posted in Uncategorized | Leave a comment

20 mars: Journée internationale de la Francophonie

(Дарко Ѓорѓијовски)

Posted in Култура | Tagged | Leave a comment

Semaine de cinéma français / Недела на францускиот филм

(Дарко Ѓорѓијовски)

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Престој во срцето на Шпанија

Шпанскиот јазик денес е мајчин јазик на околу 350 милиони луѓе низ светот, a повеќе од 100 милиони го зборуваат како втор јазик. Љубовта кон овој јазик и забележителниот напредок при неговото изучување коj го постигнав во изминативе две години … Continue reading

Posted in Забава, Култура, Курсеви, Образование | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment

Habanera : “L’amour est un oiseau rebelle”

Извонредната Кармен на францускиот композитор Жорж Бизе е една од најпознатите и најизведуваните опери во светот. Хабанера (Habanera) или “Љубовта е бунтовна птица” (“L’amour est un oiseau rebelle”) е арија на операта Кармен, која го носи епитетот на најзаводлива и најегзотична … Continue reading

Posted in Забава, Култура, Музика | Tagged , , , | Leave a comment

Кариерен Експо 2014

Утре (14.11.2014, петок) во Националната универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ од 12-18:00 часот ќе се одржи вториот по ред Кариерен Експо во организација на Младинскиот совет на амбасадата на САД. Во прилог агендата на работилници од НВО секторот, а на … Continue reading

Posted in Бизнис, Вработување, Интервју, Конкурси | Tagged , , , | Leave a comment

Пракса во Македонија2025

Македонија2025 e невладина организација основана во 2007 година, со канцеларии во Канада, САД и Македонија, која работи на промовирање на економскиот развој на земјата како и нудење на образовни програми и можности за пракса за млади проактивни луѓе. Главни цели … Continue reading

Posted in Практика | Tagged , , | Leave a comment