Category Archives: Активности

Европски Ден на јазиците 2017

По повод Европскиот ден на јазиците (26 септември), издавачката куќа Икона, во соработка со Факултетот за странски јазици, ќе се претстави на Универзитетот ФОН со свои изданија вклучително и дела напишани на странски јазици. Ве покануваме да бидете дел од … Continue reading

Posted in Активности, Европска Унија, Литература, Uncategorized

Spanish: the language of half a billion people!

“Spanish: the language of half a billion people!” Interesting and fun presentation by the Deputy Head of Mission at the Spanish Embassy, M. Fernando López de Castro. Thank you DMWC for another lovely Spanish Coffee Morning 🙂 (Natasha Aleksoska)

Posted in Активности, Култура, Лингвистика, Uncategorized | Leave a comment

Goût de France, une fête pour tous les sens!

Goût de / Good France, rassemble plus de 2 000 chefs sur 5 continents pour célébrer la gastronomie française. Cet événement, sous la forme d’un dîner, rend hommage à l’excellence de la cuisine française, à sa capacité d’innovation et aux … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура, Уметност, Uncategorized | Leave a comment

Ciné-club français “L’ Affaire SK-1”

                              (Natasha Aleksoska)

Posted in Активности, Култура, Филм, Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

Ноември: “Антони Зимер”

Драги студенти и колеги, минатиот месец го започнавме шпанско / францускиот циклус “Заедно гледаме филм на ФОН” и ја претворивме училницата во кино сала со цел да ги подобриме јазичните вештини и да го збогатиме студентското секојдневие. И да се смееме … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура, Образование, Филм | Tagged , , , , , | Leave a comment

ОКТОМВРИ: “Диви приказни”

На 29 октомври 2015 година во рамките на наставата се одржа првата филмска проекција во едукативни цели од една јазично-културна иницијатива која со студентите ја нарековме “Заедно гледаме филм на ФОН” со цел да го збогатиме студентското секојдневие, да стекнеме … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

САЕМ НА СТУДИИ ВО ФРАНЦИЈА 2015 / SALON DES ÉTUDES EN FRANCE 2015

ЦЕЛИ ПОВИСОКО, СТИГНИ ПОДАЛЕКУ, СТУДИРАЈ ВО ФРАНЦИЈА! 30 француски универзитети присутни на семот за студии во Франција!Презентација на новата програма за пракса во француски компании! Сите процедури за упис, за студиските програми, програмите за стипендии достапни директно од претставниците на … Continue reading

Posted in Активности, Меѓународни студии, стипендии | Tagged , , , , , | Leave a comment

Inauguración de la Semana de Cine Español 2015! Свечено отворање на Неделата на шпанскиот филм 2015!

На покана на Амбасадата на Кралство Шпанија во Скопје студенти по шпански јазик од Факултетот за странски јазици (ФОН) на 15.10.2015 година во Кинотека на РМ присуствуваа на проекцијата на филмот “El método” во кој шест кандидати за раководна позиција … Continue reading

Posted in Активности, Култура | Tagged , , | Leave a comment

Циклус предавања за студии во САД

(Наташа Алексоска)

Posted in Активности, Стипендии и семинари, обука, предавање | Tagged , | Leave a comment

American Corner Skopje is hosting Open Hours for Fulbright

American Corner Skopje is hosting open hours for embassy exchange opportunities with Gazmend Ilazi, Educational Affairs Assistant in the U.S. Embassy in Skopje. The Open Hours for Fulbright and other exchange opportunities will take place every first Wednesday of the … Continue reading

Posted in Активности | Tagged | Leave a comment