Category Archives: Забава

fff.mk | ФЕСТИВАЛ НА ФРАНЦУСКИ ФИЛМ

Програма   http://www.ifs.mk/mk/Home/CultureContent/1324 (Наташа Алексоска)

Posted in Активности, Забава, Култура | Tagged , , , , | Leave a comment

Кафе со дел од соработниците на ФСЈ ангажирани во летниот семестар :)

(Факултет за странски јазици)

Posted in Активности, Забава | Tagged , | Leave a comment

Коктел во резиденцијата на Н.Е. Рамон Абароа Каранса, Амбасадор на Кралство Шпанија во РМ

На 15 мај 2015 година 10 студенти кои учат шпански јазик од сите студиски години на Факултетот за странски јазици предводени од Виш лектор м-р Наташа Алексоска и м-р Естела Пањеда Бокос беа поканети на коктел во резиденцијата на Н.Е. Г-динот … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура | Tagged , , , , | Leave a comment

Literary Coffee, clever inside jokes

(Natasha Aleksoska)

Posted in Забава, Литература | Leave a comment

Престој во срцето на Шпанија

Шпанскиот јазик денес е мајчин јазик на околу 350 милиони луѓе низ светот, a повеќе од 100 милиони го зборуваат како втор јазик. Љубовта кон овој јазик и забележителниот напредок при неговото изучување коj го постигнав во изминативе две години … Continue reading

Posted in Забава, Култура, Курсеви, Образование | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment

Habanera : “L’amour est un oiseau rebelle”

Извонредната Кармен на францускиот композитор Жорж Бизе е една од најпознатите и најизведуваните опери во светот. Хабанера (Habanera) или “Љубовта е бунтовна птица” (“L’amour est un oiseau rebelle”) е арија на операта Кармен, која го носи епитетот на најзаводлива и најегзотична … Continue reading

Posted in Забава, Култура, Музика | Tagged , , , | Leave a comment

Кога праксата станува возбудлива авантура. Незаборавно лето во Прованса (Франција)

Велат дека важен извор на знаење е искуството. Воден од една ваква максима одлучив да го збогатам моето животно искуство и да заминам на пракса во земјата на литературата, љубовта, виното и романсата – Франција. Тргнувајќи од мојата доживотна фасцинација … Continue reading

Posted in Бизнис, Забава, Култура, Образование, Практика | Tagged , , , , , | 1 Comment

10-ка! Јубилејно издание на Фестивалот на новиот германски филм!

Фестивалот на новиот германски филм под покровителство на Амбасадата на Сојузна Република Германија во Р. Македонија оваа година го одржува своето јубилејно 10-то издание! Во чест на оваа годишнина, филмовите ќе бидат прикажани во уште еден град во Македонија. Освен … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура, Филм | Tagged , , , , , , | Leave a comment

The curse of high apostrophe intelligence

(Дарко Ѓорѓијовски)

Image | Posted on by | Tagged , | Leave a comment

INDILA & son orchestre à cordes en live: “Dernière danse”

Dernière Danse (Indila) Oh ma douce souffrance, Pourquoi s’acharner tu recommence Je ne suis qu’un être sans importance Sans lui je suis un peu “paro” Je déambule seule dans le métro Une dernière danse Pour oublier ma peine immense Je … Continue reading

Video | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment