Category Archives: Истражување

Едукативна посета на Европскиот центар за модерни јазици при Советот на Европа (Грац, Австрија)

Во февруари 2019 година реализирав едукативна посета на Европскиот центар за модерни јазици при Советот на Европа со седиште во Грац (Австрија), институција задолжена за промовирање на квалитетно јазично образование во Европа со увереност дека јазичната и културната разноликост ги … Continue reading

Posted in Активности, Европска Унија, Интервју, Истражување, Конкурси, Образование, Практика, Uncategorized | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Coimbra Group Scholarship Programme for Young Researchers from the European Neighbourhood

Universities of the Coimbra Group offer short-term visits to young researchers from higher education institutions from countries in the European Neighbourhood. The main aim of this scholarship programme is to enable scholars to undertake research in which they are engaged … Continue reading

Posted in Истражување, Конкурси, Стипендии и семинари | Tagged , , | Leave a comment

Benefits From Being Bilingual

The brain benefits immensely from speaking two or more languages from improved cognitive skills, to developing denser grey matter, to improved decision making skills, and even delaying the onset of dementia. Bilingualism improves children’s test scores and critical thinking abilities, … Continue reading

Image | Posted on by | Tagged , , , , , | Leave a comment

Don’t kill your language

Сузан Талхоук (Suzanne Talhouk) е либанска активистка која се бори за зачувување на арапскиот јазик. Погледнете го нејзиниот инспиративен говор кој ќе ве натера да размислете колку навистина е значајна, а истовремено и неопходна борбата за негување и зачувување на … Continue reading

Posted in Активности, Истражување, Комуникологија, Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

Стипендии за меѓународниот универзитет SciencesPo.

SciencesPo. е врвен универзитет со фокус на меѓународни студенти кои доаѓаат од 150 земји во светот и сочинуваат 42% од студентското тело. 21% од студентите се стипендисти! Некои студиски програми се следат во целост на англиски јазик, а во програмите постои … Continue reading

Posted in Бизнис, Деловен јазик, Европска Унија, Истражување, Конкурси, Образование, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment

MyScript софтвер за македонски јазик?!

Француската компанија со светско реноме Vision Objects кои имаат седиште во градот Нант и ограноци во Версај, Окланд (САД), Хонг Конг (Кина), Токио (Јапонија) и Сувон (Кореја) претставуваат златен стандард помеѓу OCR (Optical Character Recognition) софтверите. Претставник на оваа компанија, инженерот … Continue reading

Posted in Јазици и технологии, Активности, Истражување, Пишување | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Анкетирање за истражување на Институтот за македонски јазик

Драги колеги, Ве известуваме дека во среда, 27.03.2013 година, во 10:30 часот, во просторија 315 ќе се спроведе анкетирање на сите студенти на ФОН за потребите на Институтот за македонски јазик. Присуството е задолжително, а отсуствувањето од часовите закажани во тој … Continue reading

Posted in Активности, Истражување | Tagged , | Leave a comment