Category Archives: Клиничка настава

Работилница со м-р Елвира де Роза за деловно-технички превод од/на италијански јазик

На 26 април 2016 година се реализира мала работилница за деловно-технички превод од/на италијански јазик со м-р Елвира де Роза од Сант`Агата де Готи (Италија), на иницијатива на нативниот говорител, м-р Маријанџела Бјанкофиоре, која во текот на летниот семестар реализира серија експертски предавања … Continue reading

Posted in Клиничка настава, Превод, Uncategorized | Leave a comment

Гостинско предавање на тема “Mentoring: Via Sharing and Support to More Informed Teaching”

Емилија Стојановска, долгогодишен и посветен професор по англиски јазик во ОУ „ Браќа Миладиноци“, село Миладиновци на 19.04.2016 пред студентите и професорите на Факултетот за странски јазици, одржа клиничка настава од областа Усвојување на странски јазик, на тема‘Mentoring: Via Sharing … Continue reading

Posted in Клиничка настава, Uncategorized | Leave a comment

Посета на ЕУ Инфо центарот

На 17.03.2016 студентите од 4-та година на Факултетот за странски јазици заедно со проф. Ана Лазарова-Никовска, а во рамките на предметот Двонасочен превод АЈ-МЈ го посетија ЕУ Инфо центарот каде им беше појаснето како работи кабината за симултано толкување и каде студентите се … Continue reading

Posted in Клиничка настава, Uncategorized | Leave a comment

Едукативна работилница за француската винска култура во “Винарија СТОБИ” со посета на археолошкиот локалитет

Студентите по француски јазик и цивилизација имаа многу, многу интересен ден! 🙂 На 13 мај 2015 година студенти по француски јазик и цивилизација го посетија градот СТОБИ, најголемиот антички археолошки локалитет на територијата на РМ и споменик на културата од … Continue reading

Posted in Активности, Клиничка настава, Култура, Работилница | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment

Предавање за француската винска култура на м-р Јадранка Накова, маркетинг директор на “Винаријата СТОБИ” каде 10 студенти реализираа пракса

На 12 мај 2015 година студентите по француски јазик и цивилизација имаа можност да присуствуваат на едно несекојдневно и навистина интересно предавање за француската винска култура кое, на покана на виш лектор м-р Наташа Алексоска, го одржа м-р Јадранка Накова, маркетинг директор … Continue reading

Posted in Бизнис, Клиничка настава, Култура | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Циклус предавања на м-р Естела Пањеда Бокос на ФСЈ

Во текот на летниот семестар во периодот од март до мај 2015 година имавме големо задоволство гостин на ФСЈ да ни биде нативен говорител м-р Естела Пањеда Бокос која, на покана на виш лектор м-р Наташа Алексоска, одржа циклус на експертски предавања во … Continue reading

Posted in Клиничка настава, Култура | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment

Г-ѓа Лаура Пуга Молина гостин на ФСЈ по повод празнувањето на Денот на Сервантес!

Денот на Сервантес во Кралство Шпанија се слави од почит кон делото на Дон Мигел де Сервантес Сааведра кој се смета за најголем шпански писател и во негова чест и шпанскиот јазик се нарекува јазикот на Сервантес (la lengua de Cervantes). Необична коинциденција е … Continue reading

Posted in Активности, Клиничка настава, Книги, Култура, Музика | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Día de Cervantes! Día del Libro y la Rosa!

(Група за шпански јазик и цивилизација)

Posted in Активности, Клиничка настава, Книги, Култура, Куриозитети, Литература, Музика | Tagged , , , | Leave a comment

„Кус преглед на високото образование во САД“

Почитувани колеги, ве известуваме дека на ден 15.04.2015 година (среда) со почеток во 12.30 часот во Амфитеатар 1 во рамките на клиничка настава предавање ќе одржи д-р Џералд Сигал, професор на Колеџот Јорк- Пенсилванија, САД, на тема: „Кус преглед на високото образование во САД“. Предавањето ќе ги … Continue reading

Posted in Клиничка настава, Образование | Tagged , | Leave a comment

м-р Андреја Стојковски, Претседател на Македонскиот центар за европско образование (МЦЕО), гостин за клиничка настава по шпански јазик и цивилизација на ФСЈ

На 12 март 2015 година пред студентите по шпанска цивилизација од ФСЈ во рамките на клиничката настава предавање одржа г-дин Андреја Стојковски, магистер од областа на правото на Европската Унија на престижниот Универзитет “Карлос III” во Мадрид (Кралство Шпанија) со богато … Continue reading

Posted in Јазик во струката, Активности, Деловен јазик, Европска Унија, Клиничка настава, Општество | Tagged , , , , , | Leave a comment