Category Archives: Книги

м-р Весна Палмер донира книги од областа на лингвистиката на ФСЈ

На 4 август 2015 година м-р Весна Палмер донира пет пакети со книги од областа на лингвистиката на Факултетот за странски јазици (ФСЈ) со што значително се збогати библиотечниот фонд со наслови кои ќе им бидат на располагање на студентите … Continue reading

Posted in Активности, Книги, Лингвистика | Tagged , , , , | Leave a comment

Промоција на првото издание на КДЕ “Модели на жена” од Алмудена Грандес

Posted in Книги, Литература | Tagged , | Leave a comment

Г-ѓа Лаура Пуга Молина гостин на ФСЈ по повод празнувањето на Денот на Сервантес!

Денот на Сервантес во Кралство Шпанија се слави од почит кон делото на Дон Мигел де Сервантес Сааведра кој се смета за најголем шпански писател и во негова чест и шпанскиот јазик се нарекува јазикот на Сервантес (la lengua de Cervantes). Необична коинциденција е … Continue reading

Posted in Активности, Клиничка настава, Книги, Култура, Музика | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Día de Cervantes! Día del Libro y la Rosa!

(Група за шпански јазик и цивилизација)

Posted in Активности, Клиничка настава, Книги, Култура, Куриозитети, Литература, Музика | Tagged , , , | Leave a comment

Г-ѓа Ана де ла Фуенте Кабаљеро донира книги на шпански јазик за универзитетската библиотека

Г-ѓа Ана де ла Фуенте Кабаљеро, Генерален секретар на Амбасадата на Кралство Шпанија во РМ, беше гостин на Факултетот за странски јазици на покана на виш лектор м-р Наташа Алексоска при што донира книги на шпански јазик (енциклопедии, речници, монографии, … Continue reading

Posted in Активности, Клиничка настава, Книги, Култура, Литература | Tagged , , , , , | Leave a comment

Учество на дебатата на француски јазик од областа на меѓународното хуманитарно право

На 9 октомври 2014 година студенти од Факултетот за правни науки и Факултетот за странски јазици кои го изучуваат францускиот јазик на покана на Францускиот Институт во Скопје учествуваа на дебатата на една актуелна меѓународна тема за аболиција на смртната … Continue reading

Posted in Јазик во струката, Активности, Книги, Литература, Награди | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

100 ГОДИНИ од раѓањето на АЛБЕР КАМИ!

Денес светот одбележува 100 години од раѓањето на Албер Ками (Albert Camus) – титан на светската книжевност, најмлад добитник на Нобеловата награда за литература, филозоф на апсурдот, воен новинар и пацифист, шармантен бунтовник и според многумина “моралната совест на неговата … Continue reading

Posted in Книги, Култура, Литература, Пишување, Цитати | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Hapax legomenon ???

Hapax legomenon означува лексичка форма којa се појавува само еднаш во пишаните записи на еден јазик, којa еден автор ja употребил само еднаш во целиот свој пишан опус или се јавува еднаш во дадено литаратурно дело. Hapaxes има насекаде – … Continue reading

Posted in Книги, Лексикологија, Лингвистика, Литература | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Dancing in the Rain – A Story from Chicken Soup for the Soul

Минатата година на предавањата по Американска цивилизација за првпат слушнав за Chicken Soup for the Soul книгите. Бев воодушевена од краткиот извадок кој имав можност да го прочитам. Од Амазон ја нарачав Chicken Soup for the Soul: Think Positive (101 Inspirational … Continue reading

Posted in Книги | Tagged , , , , | Leave a comment

Goodreads

Goodreads е веб страна (http://www.goodreads.com/) која ни овозможува да се дружиме со останатите љубители на книги ширум светот. Мотото на Goodreads e: Запознајте ја вашата следна омилена книга! Goodreads семејството има 13 милиони членови. Секој член  може да пишува критики … Continue reading

Posted in Книги | Tagged , , | Leave a comment