Category Archives: Комуникологија

Прво место за Стефанија Темелковска на ораторската вечер “д-р Иво Пухан 2014”

Стефанија Темелковска, стипендист на додипломските и магистрант на постдипломските студии по применета лингвистика на Факултетот за странски јазици (ФСЈ) при ФОН Универзитетот и студент во петта година на студиите по односи со јавност на Правниот факултет при УКИМ е победник на осумнаесетата Ораторска … Continue reading

Posted in Комуникологија, Лингвистика, Награди | Tagged , , , , , | Leave a comment

Guest speaker Cindy Sorensen from the Peace Corps at the Faculty of Foreign Languages

On April 24, 2014 at the FON University, Skopje the guest speaker Cindy Sorensen, a Peace Corps Volunteer in Macedonia,   discussed how to ask questions and develop critical thinking in her talk entitled “When a Question is a Question”. The students and faculty members at … Continue reading

Posted in Активности, Клиничка настава, Комуникологија | Tagged , , , , | Leave a comment

Предавање на д-р Џејмс Вилис од Мировниот Корпус во РМ

Се известуваат сите студенти на Факултетот за странски јазици дека на 27.03.2014 година (четврток) со почеток во 12 часот во просторија 315 во рамките на клиничка настава предавање ќе одржи д-р Џејмс Вилис, претставник на Мировниот Корпус во РМ, на … Continue reading

Posted in Бизнис, Клиничка настава, Комуникологија | Tagged , , , , | Leave a comment

Don’t kill your language

Сузан Талхоук (Suzanne Talhouk) е либанска активистка која се бори за зачувување на арапскиот јазик. Погледнете го нејзиниот инспиративен говор кој ќе ве натера да размислете колку навистина е значајна, а истовремено и неопходна борбата за негување и зачувување на … Continue reading

Posted in Активности, Истражување, Комуникологија, Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

Сте размислувале ли некогаш за јазикот на тишината? ~ Историја на знаковниот јазик ~

Откако неодамна го гледав извонредниот филм The Piano, кој топло би го препорачал на сите оние кои сé уште не го имаат гледано, останав инспириран да напишам збор-два за историјата на јазикот на тишината ( знаковниот јазик ). Постои една … Continue reading

Posted in Комуникологија, Лингвистика | Tagged , , , , | 1 Comment

Конференција за применета лингвистика на ФСЈ на ФОН

Целта на конференцијата е да се претстават и да се споделат трудови, проекти, искуства и сознанија од пошироката област на применетата лингвистика и да се поттикне националната и меѓународната соработка помеѓу експертите од областа на јазикот и комуникацијата. ​ Ги … Continue reading

Posted in Комуникологија, Конференција, Култура, Лексикологија, Лингвистика, Практика, Превод, Uncategorized | Tagged , , | 2 Comments

Нови времиња – нов израз?

НОВИ ВРЕМИЊА – НОВ ИЗРАЗ? (за некои нови масмедијални и интерперсонални комуникати)   Денес веќе сите знаеме дека Интернетот како најраширен електронски комуникациски медиум и, се разбира, како датабаза на информации и извор на забава – нуди неограничени можности за … Continue reading

Posted in Комуникологија | Tagged , , , | Leave a comment