Category Archives: Конференција

Трета меѓународна конференција на ЗПРМ 2015

http://mata.mk/conference/

Posted in Конференција, Превод | Tagged , , | Leave a comment

Campus européen “LETFIS” à l’Institut national des langues et civilisations orientales (INALCO), Université Paris-Sorbonne IV, Paris (France)

Во периодот од 30.06-12.07.2015 година се одржа Европскиот кампус “Langues et traductions: Francophonie et itinéraires slaves – LETFIS” во организација на Националниот институт за ориентални јазици и култури (ИНАЛКО)/Institut national des langues et civilisations orientales (INALCO) при Универзитетот Париз-Сорбона IV/Université Paris-Sorbonne … Continue reading

Posted in Активности, Европска Унија, Конференција, Култура, Лингвистика, Литература, Образование, Превод | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Mobility in European Higher Education: Bologna – Mobility Strategy and Best Practice, Vienna (Austria)

 Белешки од студиската посета на Федералното министерство за  наука,  истражување и економија на Австрија (BMWFW) во Виена,  2014 Меѓународната мобилност се рефлектира врз квалитетот на високото образование, ја зголемува видливоста на високообразовните институции на национална и интернационална сцена, го олеснува … Continue reading

Posted in Конференција, Култура, Образование, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

International Conference on Transnational Academic Spaces

International Conference at Bielefeld University, Germany Transnational Academic Spaces Date: 27 March 2015 Deadline: January 09, 2015 Open to: international applicants Organizers: Başak Bilecen and Christof Van Mol Keynote Speaker: Prof. Russell King, University of Sussex Since several years, the … Continue reading

Posted in Конференција, Образование | Tagged , , , | Leave a comment

СтуЛиКон 2015

На Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје од 24 до 26 април 2015 година ќе се организира четвртата регионална Студентска лингвистичка конференција – „СтуЛиКон 2015“. Право на учество имаат сите додипломци, постдипломци и магистри што се занимаваат со филолошките науки. Темите треба да … Continue reading

Posted in Конференција, Лингвистика | Tagged , , | Leave a comment

Електронски зборник на трудови од Меѓународната конференција за применета лингвистика “Практиката во јазикот, јазикот во практика (ПЈЈП)” – Факултет за странски јазици (ФОН Универзитет)

Ги известуваме сите ценети домашни и странски учесници на Меѓународната конференција за применета лингвистика “Практиката во јазикот, јазикот во практика (ПЈЈП)”  која се одржа на 7 и 8 јуни 2013 година на Факултетот за странски јазици при Универзитетот ФОН, сите автори на … Continue reading

Posted in Конференција | Tagged , , , , | Leave a comment

Interprètes (Interpreters)

Interprètes (Interpreters) е краток филм за почетоците на толкувањето како професија во Европската Унија, дело на извонредниот белгиски режисер Андре Делво (André Delvaux).    (Дарко Ѓорѓијовски)  

Posted in Деловен јазик, Европска Унија, Конференција, Превод, Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

Tолкување – начин на премостување на јазични бариери

Без нив Европската Унија, Обединетите Нации, УНЕСКО како и многу други светски организации не би можеле да го замислат своето функционирање. Нивната улога е од есенцијална важност бидејќи го овозможуваат дијалогот помеѓу државите на глобално ниво. Со еден збор тие имаат … Continue reading

Posted in Европска Унија, Конференција, Филм, Uncategorized | Tagged , , , , | Leave a comment

Free Online Global Education Conference

Deadline: 15 November 2013 Open to: worldwide individuals submitting a presentation proposal Venue: 18-22 November 2013, online event The conference will be free to attend! The fourth annual Global Education Conference is a free week-long online event bringing together educators … Continue reading

Posted in Јазици и технологии, Конференција, Образование | Tagged , , , | Leave a comment

International Student Conference “Language and Cultural Diversity”

The International Balkan University in Skopje will be hosting an international student conference on May 16th and 17th of 2014 on the topic of Language and Cultural Diversity. The students who may be interested in attending should follow the link provided … Continue reading

Posted in Конференција, Култура, Лингвистика | Tagged , , , | Leave a comment