Category Archives: Куриозитети

Día de Cervantes! Día del Libro y la Rosa!

(Група за шпански јазик и цивилизација)

Posted in Активности, Клиничка настава, Книги, Култура, Куриозитети, Литература, Музика | Tagged , , , | Leave a comment

Женското презиме во Македонија

Грижата за зацврстувањето на женскиот облик на презимето треба да биде рамна на грижата што ја пројавуваме како народ спрема сите артефакти од нашето духовно и културно наследство. Во прилог исклучително интересна статија на Елка Јачева-Улчар од Институтот за македонски јазик … Continue reading

Posted in Култура, Куриозитети, Лингвистика, Uncategorized | Tagged , , , , , | Leave a comment

Горазд може да биде и Гораст, а Георге да биде Џорџе

Честопати се среќаваме со безбројни дилеми и грешки при транскрипцијата на имињата, особено кога станува збор за оние од странско потекло. Во голема мера постојат и примери на погрешна транскрипција на странски државјани во официјални македонски документи како на пример … Continue reading

Posted in Грешки и отстапки, Куриозитети, Лингвистика, Превод, Uncategorized | Tagged , , , , , | Leave a comment

How to sound like a dog in 14 languages

(Дарко Ѓорѓијовски)

Image | Posted on by | Tagged | Leave a comment

Benefits From Being Bilingual

The brain benefits immensely from speaking two or more languages from improved cognitive skills, to developing denser grey matter, to improved decision making skills, and even delaying the onset of dementia. Bilingualism improves children’s test scores and critical thinking abilities, … Continue reading

Image | Posted on by | Tagged , , , , , | Leave a comment

Кога преведувањето на личните имиња е оправдано?

Гледајќи денес цртани филмови заедно со мојата внука, се подзамислив за преводот на личните имиња. Во книгите, стриповите, цртаните филмови, а и во играните фимови, честопати сме биле сведоци како Џорџ (George) преминува во Ѓорѓи во преводот. Секако, постојат уште … Continue reading

Posted in Куриозитети, Пишување, Превод | Tagged , , , , | Leave a comment

Најпопуларен јазик на Твитер

На Твитер се користи 61 јазик. Кој е најпопуларниот? Како што се зголемува бројот на корисници на Твитер во светот така се зголемува и бројот на јазици кои се користат на оваа социјална мрежа. Semiocast – компанија за истражување на социјалните мрежи, состави … Continue reading

Posted in Куриозитети | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Формула на Мухамед Месиќ – Како да научите странски јазик за 3 недели

Три недели зборување со луѓето, желба да се дознае нешто за културата на земјата, слушање на говорот на другите, читање весници, гледање филмови, разни содржини на Јутјуб“…, се доволни да се научи по еден странски јазик. За 29-годишниот Мухамед Месиќ, … Continue reading

Posted in Забава, Куриозитети | Tagged , , | Leave a comment

Универзалниот јазик на Исак Њутн

Њутн ги постави темелите на модерната наука. Ја открил гравитацијата, законите на движењето, ја поставил основата на класичната механика. Ги измислил телескопот и математичката анализа.  Генерациите после него имаат придобивки од неговите иновации, но никој не го зборува неговиот универзален … Continue reading

Posted in Куриозитети | Tagged , , | Leave a comment

Скратеницата „ОМГ“ првпат била употребена пред сто години

ОМГ. Една од најпопуларните фрази на модерната технолошка ера која денес се користи од сите тинејџери во западната цивилизација сепак не е измислена од нив. Скратеницата „ОМГ“ означува “Oh my God” и за прв пат е употребена од адмиралот Џон … Continue reading

Posted in Куриозитети | Tagged , , , | Leave a comment