Category Archives: Литература

Лектор м-р Татјана Срцева-Павловска прв стипендист од РМ на Институтот за современа американска книжевност

SUSI – Институтот за современа американска книжевност им овозможува учество веќе 18 години по ред на 18 искусни и мотивирани академски истражувачи и професори од сите делови на светот кои предаваат или имаат подлабоки познавања од современата американска книжевност. Фокусот … Continue reading

Posted in Литература, стипендии, Uncategorized | Leave a comment

XIX Edición del premio de cuentos ilustrados de la Diputación de Badajoz 2015/16

PDF: xix_cuentos_ilustrados_bases Web: http://www.dip-badajoz.es/agenda/cultura/xix_cuentos_ilustrados/cuentos.htm

Posted in Забава, Конкурси, Култура, Литература | Tagged , , | Leave a comment

Campus européen “LETFIS” à l’Institut national des langues et civilisations orientales (INALCO), Université Paris-Sorbonne IV, Paris (France)

Во периодот од 30.06-12.07.2015 година се одржа Европскиот кампус “Langues et traductions: Francophonie et itinéraires slaves – LETFIS” во организација на Националниот институт за ориентални јазици и култури (ИНАЛКО)/Institut national des langues et civilisations orientales (INALCO) при Универзитетот Париз-Сорбона IV/Université Paris-Sorbonne … Continue reading

Posted in Активности, Европска Унија, Конференција, Култура, Лингвистика, Литература, Образование, Превод | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Промоција на првото издание на КДЕ “Модели на жена” од Алмудена Грандес

Posted in Книги, Литература | Tagged , | Leave a comment

Меѓународен саем на книгата 2015!

Posted in Литература | Tagged | Leave a comment

Día de Cervantes! Día del Libro y la Rosa!

(Група за шпански јазик и цивилизација)

Posted in Активности, Клиничка настава, Книги, Култура, Куриозитети, Литература, Музика | Tagged , , , | Leave a comment

2015 UNESCO International Essay Contest for young people

(Natasha Aleksoska)

Posted in Конкурси, Литература | Leave a comment

Literary Coffee, clever inside jokes

(Natasha Aleksoska)

Posted in Забава, Литература | Leave a comment

Nobody has ever measured, not even poets, how much the heart can hold (Zelda Fitzgerald)

Image | Posted on by | Leave a comment

Г-ѓа Ана де ла Фуенте Кабаљеро донира книги на шпански јазик за универзитетската библиотека

Г-ѓа Ана де ла Фуенте Кабаљеро, Генерален секретар на Амбасадата на Кралство Шпанија во РМ, беше гостин на Факултетот за странски јазици на покана на виш лектор м-р Наташа Алексоска при што донира книги на шпански јазик (енциклопедии, речници, монографии, … Continue reading

Posted in Активности, Клиничка настава, Книги, Култура, Литература | Tagged , , , , , | Leave a comment