Category Archives: Образование

Едукативна посета на Европскиот центар за модерни јазици при Советот на Европа (Грац, Австрија)

Во февруари 2019 година реализирав едукативна посета на Европскиот центар за модерни јазици при Советот на Европа со седиште во Грац (Австрија), институција задолжена за промовирање на квалитетно јазично образование во Европа со увереност дека јазичната и културната разноликост ги … Continue reading

Posted in Активности, Европска Унија, Интервју, Истражување, Конкурси, Образование, Практика, Uncategorized | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Ноември: “Антони Зимер”

Драги студенти и колеги, минатиот месец го започнавме шпанско / францускиот циклус “Заедно гледаме филм на ФОН” и ја претворивме училницата во кино сала со цел да ги подобриме јазичните вештини и да го збогатиме студентското секојдневие. И да се смееме … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура, Образование, Филм | Tagged , , , , , | Leave a comment

Campus européen “LETFIS” à l’Institut national des langues et civilisations orientales (INALCO), Université Paris-Sorbonne IV, Paris (France)

Во периодот од 30.06-12.07.2015 година се одржа Европскиот кампус “Langues et traductions: Francophonie et itinéraires slaves – LETFIS” во организација на Националниот институт за ориентални јазици и култури (ИНАЛКО)/Institut national des langues et civilisations orientales (INALCO) при Универзитетот Париз-Сорбона IV/Université Paris-Sorbonne … Continue reading

Posted in Активности, Европска Унија, Конференција, Култура, Лингвистика, Литература, Образование, Превод | Tagged , , , , , , | Leave a comment

ЕВРИДИКА – мрежа за модернизација на високото образование во Европа

https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwikis/eurydice/index.php/Countries (Natasha Aleksoska)

Posted in Европска Унија, Образование | Tagged , , , | Leave a comment

Centre universitaire francophone de l’Université de Szeged

MASTER EN ÉTUDES INTERNATIONALES, Spécialité en études européennes Le Master en études internationales, proposé par la Faculté de droit et des sciences politiques de l’Université de Szeged est une formation d’excellence, gérée par l’Institut d’études internationales et régionales. Il est intégralement … Continue reading

Posted in Деловен јазик, Европска Унија, Конкурси, Меѓународни студии, Образование, стипендии | Tagged , , , , , | Leave a comment

Денови на образование и кариера 2015!

Posted in Бизнис, Образование | Tagged , | Leave a comment

Саем за високо образование во САД

(Natasha Aleksoska)

Posted in Образование | Tagged | Leave a comment

„Кус преглед на високото образование во САД“

Почитувани колеги, ве известуваме дека на ден 15.04.2015 година (среда) со почеток во 12.30 часот во Амфитеатар 1 во рамките на клиничка настава предавање ќе одржи д-р Џералд Сигал, професор на Колеџот Јорк- Пенсилванија, САД, на тема: „Кус преглед на високото образование во САД“. Предавањето ќе ги … Continue reading

Posted in Клиничка настава, Образование | Tagged , | Leave a comment

Traineeships at the CoR in Brussels (Belgium)

The Committee of the Regions (CoR)  is the voice of regions and cities in the European Union. Every year, the Committee of the Regions (CoR) offers a limited number of university graduates a five-month traineeship: Spring session: 16 February-15 July & Autumn … Continue reading

Posted in Јазик во струката, Европска Унија, Образование, Практика | Tagged , , , , | Leave a comment

Mobility in European Higher Education: Bologna – Mobility Strategy and Best Practice, Vienna (Austria)

 Белешки од студиската посета на Федералното министерство за  наука,  истражување и економија на Австрија (BMWFW) во Виена,  2014 Меѓународната мобилност се рефлектира врз квалитетот на високото образование, ја зголемува видливоста на високообразовните институции на национална и интернационална сцена, го олеснува … Continue reading

Posted in Конференција, Култура, Образование, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment