Category Archives: Пишување

etc.

Posted in Пишување, Цитати | Leave a comment

Кога преведувањето на личните имиња е оправдано?

Гледајќи денес цртани филмови заедно со мојата внука, се подзамислив за преводот на личните имиња. Во книгите, стриповите, цртаните филмови, а и во играните фимови, честопати сме биле сведоци како Џорџ (George) преминува во Ѓорѓи во преводот. Секако, постојат уште … Continue reading

Posted in Куриозитети, Пишување, Превод | Tagged , , , , | Leave a comment

100 ГОДИНИ од раѓањето на АЛБЕР КАМИ!

Денес светот одбележува 100 години од раѓањето на Албер Ками (Albert Camus) – титан на светската книжевност, најмлад добитник на Нобеловата награда за литература, филозоф на апсурдот, воен новинар и пацифист, шармантен бунтовник и според многумина “моралната совест на неговата … Continue reading

Posted in Книги, Култура, Литература, Пишување, Цитати | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Студентски натпревар на ООН во пишување есеј

“МНОГУ ЈАЗИЦИ ЕДЕН СВЕТ” Се повикуваат студентите да се пријават на конкурсот за пишување есеј кој го распиша Организацијата на Обединети Нации (ООН). Заинтересираните студенти треба да достават есеј до 2.000 збора кој ќе ги демонстрира придобивките од мултијазичноста на … Continue reading

Posted in Конкурси, Литература, Пишување | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment

Raoul Wallenberg International Essay Competition – one man can make a difference

Сите студенти од 18-30 годишна возраст може да се пријават за учество во литературниот натпревар во чест на хуманитарецот Раул Валенберг кој го организира Академијата за млади лидери “Раул Валенберг” и Институтот на Кралство Шведска. Есејот треба да биде напишан на … Continue reading

Posted in Конкурси, Литература, Пишување | Tagged , , , | Leave a comment

MyScript софтвер за македонски јазик?!

Француската компанија со светско реноме Vision Objects кои имаат седиште во градот Нант и ограноци во Версај, Окланд (САД), Хонг Конг (Кина), Токио (Јапонија) и Сувон (Кореја) претставуваат златен стандард помеѓу OCR (Optical Character Recognition) софтверите. Претставник на оваа компанија, инженерот … Continue reading

Posted in Јазици и технологии, Активности, Истражување, Пишување | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Промоција на македонската поезија и проза во Панчево

Во триесет и шестото издание на зборникот на поезија и проза од млади автори, „Рукописи’“, чија промоција се одржа во Домот на младите во Панчево на 10 и 11 мај, застапени се 54 автори од просторите на поранешна Југославија од … Continue reading

Posted in Литература, Пишување | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Writing Across Borders

Writing Across Borders е документарен филм на Државниот Универзитет Орегон. Студенти од Јапонија, Еквадор, Виетнам, Колумбија, Турција, Кина ги споделуваат своите искуства за тоа како пишувале есеи во своите земји и што се бара да пишуваат во Америка. Целта на … Continue reading

Video | Posted on by | Tagged , , , , | Leave a comment