Category Archives: Практика

Едукативна посета на Европскиот центар за модерни јазици при Советот на Европа (Грац, Австрија)

Во февруари 2019 година реализирав едукативна посета на Европскиот центар за модерни јазици при Советот на Европа со седиште во Грац (Австрија), институција задолжена за промовирање на квалитетно јазично образование во Европа со увереност дека јазичната и културната разноликост ги … Continue reading

Posted in Активности, Европска Унија, Интервју, Истражување, Конкурси, Образование, Практика, Uncategorized | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

На маргините на спортската магија …..

Нашата студентка и стипендист Ана Јанкуловска како преведувач од/на француски јазик за време на историската посета на актуелниот светски ракометен шампион, официјалното гостување на француската репрезентација, моќните “галски петли” и националниот селектор Клод Онеста. Одлично завршена работа! 🙂

Posted in Вработување, Деловен јазик, Практика, Превод | Tagged | Leave a comment

Traineeships at the CoR in Brussels (Belgium)

The Committee of the Regions (CoR)  is the voice of regions and cities in the European Union. Every year, the Committee of the Regions (CoR) offers a limited number of university graduates a five-month traineeship: Spring session: 16 February-15 July & Autumn … Continue reading

Posted in Јазик во струката, Европска Унија, Образование, Практика | Tagged , , , , | Leave a comment

Пракса во Македонија2025

Македонија2025 e невладина организација основана во 2007 година, со канцеларии во Канада, САД и Македонија, која работи на промовирање на економскиот развој на земјата како и нудење на образовни програми и можности за пракса за млади проактивни луѓе. Главни цели … Continue reading

Posted in Практика | Tagged , , | Leave a comment

AIESEC Skopje Global Talent Internship Program

http://www.aiesecskopje.org.mk/ (Natasha Aleksoska)

Posted in Практика | Tagged , | Leave a comment

Кога праксата станува возбудлива авантура. Незаборавно лето во Прованса (Франција)

Велат дека важен извор на знаење е искуството. Воден од една ваква максима одлучив да го збогатам моето животно искуство и да заминам на пракса во земјата на литературата, љубовта, виното и романсата – Франција. Тргнувајќи од мојата доживотна фасцинација … Continue reading

Posted in Бизнис, Забава, Култура, Образование, Практика | Tagged , , , , , | 1 Comment

Traineeship in the DG Interpretation

The Directorate General for Interpretation (DG Interpretation – also known as SCIC) is the European Commission’s interpreting service and conference organizer. As a provider of an inter-institutional service, DG Interpretation’s mission is to ensure that a sufficient number of qualified … Continue reading

Posted in Европска Унија, Практика, Превод | Tagged , , , | Leave a comment

Платена двомесечна пракса во Меѓународната стопанска комора! Internship Bilingual Assistant within ICC!

Internship Bilingual Assistant within ICC Overview International Chamber of Commerce (ICC) Training and Conferences offers the opportunity for a student, who wants to complement his/her studies by a contact with the professional world, to acquire a practical experience in an … Continue reading

Posted in Деловен јазик, Европска Унија, Практика, Превод | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Програма за двомесечна практика во ЕУ Инфоцентар!

Се известуваат апсолвентите и постдипломците од насоката Странски јазици и бизнис кои имаат познавања од областа на економијата, правото и евроинтегративните процеси дека ЕУ Инфоцентарот во рамките на мисијата на Европската Унија во Р. Македонија воведува можности за двомесечна практика … Continue reading

Posted in Бизнис, Деловен јазик, Европска Унија, Конкурси, Практика | Tagged , , | Leave a comment

Гостување на АИЕСЕК Македонија на ФСЈ

Денес на Факултетот за странски јазици гостуваа претставници на АИЕСЕК Македонија, најголемата светска студентска организција која постои во 124 земји во светот и веќе 60 години и во Македонија. Студентите од завршните години на студии непосредно се запознаа со можностите … Continue reading

Posted in Активности, Практика | Tagged , , , , , | Leave a comment