Category Archives: Уметност

Goût de France, une fête pour tous les sens!

Goût de / Good France, rassemble plus de 2 000 chefs sur 5 continents pour célébrer la gastronomie française. Cet événement, sous la forme d’un dîner, rend hommage à l’excellence de la cuisine française, à sa capacité d’innovation et aux … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура, Уметност, Uncategorized | Leave a comment

Изложба на графики од ПИКАСО во МКЦ

Во МКЦ во прекрасна атмосфера вечерва присуствувавме на отворањето на ексклузивната изложба на 46 графички дела на шпанскиот сликар Пабло Пикасо – факсимили на цртежи, литографии и гравури од периодот 1932-1969 година. Делата се во сопственост на приватната галерија „Висконти“ … Continue reading

Image | Posted on by | Leave a comment

Hopscotch/Плочка

The Youth Council of the US Embassy in Macedonia presents to you the play “HOPSCOTCH” by Israel Horovitz, directed by Filip Petkovski and performed by Stefan Vujisic and Dolores Popovic. Date: Monday, 07.12.2015 Place: Vlado Tasevski Auditorium (see photo for location) … Continue reading

Posted in Забава, Култура, Општество, Уметност, Uncategorized | Leave a comment

Март – месец на франкофонијата!

Кафе-дебата на тема “Улогата на жената во креативното општество” на 6 март 2015 година со почеток во 20 часот: Гастрономска вечер како дел од меѓународниот проект “Goût de France / Вкусот на Франција” во рамки на кој 1.000 говачи во 1.000 ресторани на … Continue reading

Posted in Култура, Општество, Уметност, Филм | Leave a comment

Гостување на научниот собир на врвните француски архитекти во рамки на БИМАС 2014

Студенти од Факултетот за архитектура кои учат француски јазик на покана на Францускиот Институт од Скопје гостуваа на научниот собир на двајцата врвни француски архитекти, г-динот Јусеф Томе, комесар на  Биеналето за архитектура и дизајн на Бордо “АГОРА” (кој заедно со планетарно познатиот архитект Жан … Continue reading

Posted in Активности, Деловен јазик, Култура, Уметност | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Салвадор Дали: икона на надреализмот

Група студенти по шпански јазик на покана на Амбасадата на Шпанија и Делегацијата на ЕУ во РМ, а по повод одбележувањето на 9 мај, Денот на Европа, и 25 години од смртта на ексцентричниот гениј Салвадор Дали, присуствуваа на предавањето … Continue reading

Posted in Активности, Култура, Литература, Уметност, Филм | Tagged , , , , , , | Leave a comment