Category Archives: Филм

Недела на современиот шпански филм

Група студенти по шпански јазик и култура и оваа година присуствуваа на првата филмска проекција во рамки на Неделата на современиот шпански филм која свечено ја отвори Амбасадорот на Кралство Шпанија во Р.М., Н.Е. Г-динот Емилио Лоренцо Сера во Кинотека … Continue reading

Image | Posted on by

Qu`est-ce qu`on a fait au bon Dieu? :)

Traitant du racisme et du mariage mixte sur le ton de la comédie, le long-métrage raconte l’histoire d’un couple de bourgeois catholiques qui voit ses convictions mises à mal lorsque trois de ses quatre filles se marient l’une après l’autre avec … Continue reading

Posted in Забава, Култура, Филм, Uncategorized | Leave a comment

Ciné-club français “L’ Affaire SK-1”

                              (Natasha Aleksoska)

Posted in Активности, Култура, Филм, Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

Ноември: “Антони Зимер”

Драги студенти и колеги, минатиот месец го започнавме шпанско / францускиот циклус “Заедно гледаме филм на ФОН” и ја претворивме училницата во кино сала со цел да ги подобриме јазичните вештини и да го збогатиме студентското секојдневие. И да се смееме … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура, Образование, Филм | Tagged , , , , , | Leave a comment

Skopje Film Festival 2015

http://www.skopjefilmfestival.com.mk/ (Natasha Aleksoska)

Posted in Култура, Филм | Tagged ,

Март – месец на франкофонијата!

Кафе-дебата на тема “Улогата на жената во креативното општество” на 6 март 2015 година со почеток во 20 часот: Гастрономска вечер како дел од меѓународниот проект “Goût de France / Вкусот на Франција” во рамки на кој 1.000 говачи во 1.000 ресторани на … Continue reading

Posted in Култура, Општество, Уметност, Филм | Leave a comment

Pelis24.COM

http://pelis24.com/ En esta ocasión le recomiendo un sitio web en donde podrá visualizar pelis on line gratis desde la comodidad de su hogar y con la rapidez que la tecnología nos regala hoy día a día. Esta modalidad de tener el … Continue reading

Posted in Култура, Филм | Tagged , , | Leave a comment

Cinedays 13 is getting dangerously close!

Festival of European Film: http://cinedays.mk/mk (Natasha Aleksoska)

Posted in Култура, Филм | Tagged , , , | Leave a comment

Љубовта е совршено злосторство

Благодарение на одличната соработка со Кинотека на Македонија, студенти по француски јазик од Факултетот за странски јазици и од Правниот факултет имаа можност да го гледаат контроверзниот француск0-швајцарски трилер “L’amour est un crime parfait” / “Љубовта е совршено злосторство” во кој … Continue reading

Posted in Активности, Култура, Филм | Tagged , , , , | Leave a comment

10-ка! Јубилејно издание на Фестивалот на новиот германски филм!

Фестивалот на новиот германски филм под покровителство на Амбасадата на Сојузна Република Германија во Р. Македонија оваа година го одржува своето јубилејно 10-то издание! Во чест на оваа годишнина, филмовите ќе бидат прикажани во уште еден град во Македонија. Освен … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура, Филм | Tagged , , , , , , | Leave a comment