Category Archives: Јазици и технологии

Алгоритамот на Netflix, феноменот Casa de papel и LLN алатката за учење странски јазици

Оваа пролет пандемијата ги лансира шпанските серии меѓу најгледаните во светот во време на историско конзумирање телевизиски содржини. Од El tiempo entre costuras, Gran Hotel, преку La Casa de Papel (преведенa на англиски како Money heist) до Élite, Las chicas … Continue reading

Posted in Јазици и технологии, Забава, Култура, Превод, Филм | Leave a comment

Readlang

Readlang апликацијата на Google претставува едноставна за употреба и неверојатно интересна алатка која овозможува превод на зборови и зборовни фрази од јазикот на којшто оригиналниот текст е напишан на некој од широката палета јазици (англиски, француски, германски, шпански, италијански, руски итн.). … Continue reading

Posted in Јазици и технологии | Tagged , , , | Leave a comment

Free Online Global Education Conference

Deadline: 15 November 2013 Open to: worldwide individuals submitting a presentation proposal Venue: 18-22 November 2013, online event The conference will be free to attend! The fourth annual Global Education Conference is a free week-long online event bringing together educators … Continue reading

Posted in Јазици и технологии, Конференција, Образование | Tagged , , , | Leave a comment

MyScript софтвер за македонски јазик?!

Француската компанија со светско реноме Vision Objects кои имаат седиште во градот Нант и ограноци во Версај, Окланд (САД), Хонг Конг (Кина), Токио (Јапонија) и Сувон (Кореја) претставуваат златен стандард помеѓу OCR (Optical Character Recognition) софтверите. Претставник на оваа компанија, инженерот … Continue reading

Posted in Јазици и технологии, Активности, Истражување, Пишување | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Софтвер за учење странски јазици

Последниве седмици постојано наидувам на вести за нешто што се вика Duolingo, особено во контекст на кратење на средства за програмите за странски јазици на американските универзитети, при што студентите изнаоѓаат алтернативни начини за описменување на некој од странските јазици. … Continue reading

Posted in Јазици и технологии | Leave a comment