Tag Archives: англиски јазик

м-р Весна Палмер донира книги од областа на лингвистиката на ФСЈ

На 4 август 2015 година м-р Весна Палмер донира пет пакети со книги од областа на лингвистиката на Факултетот за странски јазици (ФСЈ) со што значително се збогати библиотечниот фонд со наслови кои ќе им бидат на располагање на студентите … Continue reading

Posted in Активности, Книги, Лингвистика | Tagged , , , , | Leave a comment

Јазични работилници за професионален развој (ФСЈ)

Факултетот за странски јазици започнува со организирање на предавања и работилници со теми од интерес за сите оние кои се занимаваат со јазикот од кој било аспект – наставници по странски и мајчин јазик, преведувачи и толкувачи и други професионалци. … Continue reading

Posted in Активности, Деловен јазик, Изговор, Лингвистика, Работилница | Tagged , | Leave a comment

Саем за високо образование во САД

(Natasha Aleksoska)

Posted in Образование | Tagged | Leave a comment

„Кус преглед на високото образование во САД“

Почитувани колеги, ве известуваме дека на ден 15.04.2015 година (среда) со почеток во 12.30 часот во Амфитеатар 1 во рамките на клиничка настава предавање ќе одржи д-р Џералд Сигал, професор на Колеџот Јорк- Пенсилванија, САД, на тема: „Кус преглед на високото образование во САД“. Предавањето ќе ги … Continue reading

Posted in Клиничка настава, Образование | Tagged , | Leave a comment

Community service fair

(Наташа Алексоска)

Posted in Активности | Tagged , | Leave a comment

Предавање на г-ѓа Грејс Макупа од Мировниот Корпус на ФСЈ во Струмица

На ден 20.05.2014 во просториите на Фон Универзитетот во Струмица на покана на лектор м-р Натка Јанкова се одржа предавање во склоп на клиничка настава предвидена во пограмата за работа на Факултетот за странски јазици. Предавањето на кое присуствуваа и … Continue reading

Posted in Активности, Клиничка настава, Култура | Tagged , , , , | Leave a comment

Предавање на проф. д-р Емилио Гаљардо Саборидо од Универзитетот од Севиља (Шпанија)

        Со големо задоволство ве известуваме дека на 15 април 2014 година (вторник) со почеток во 10.30 часот во просторија 315 на Факултетот за странски јазици при ФОН Универзитетот проф. д-р Емилио Гаљардо Саборидо од Универзитетот од Севиља … Continue reading

Posted in Активности, Клиничка настава, Култура, Литература, Соопштенија, Филм | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Предавање на д-р Џејмс Вилис од Мировниот Корпус во РМ

Се известуваат сите студенти на Факултетот за странски јазици дека на 27.03.2014 година (четврток) со почеток во 12 часот во просторија 315 во рамките на клиничка настава предавање ќе одржи д-р Џејмс Вилис, претставник на Мировниот Корпус во РМ, на … Continue reading

Posted in Бизнис, Клиничка настава, Комуникологија | Tagged , , , , | Leave a comment

Најпопуларен јазик на Твитер

На Твитер се користи 61 јазик. Кој е најпопуларниот? Како што се зголемува бројот на корисници на Твитер во светот така се зголемува и бројот на јазици кои се користат на оваа социјална мрежа. Semiocast – компанија за истражување на социјалните мрежи, состави … Continue reading

Posted in Куриозитети | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Стипендии за меѓународниот универзитет SciencesPo.

SciencesPo. е врвен универзитет со фокус на меѓународни студенти кои доаѓаат од 150 земји во светот и сочинуваат 42% од студентското тело. 21% од студентите се стипендисти! Некои студиски програми се следат во целост на англиски јазик, а во програмите постои … Continue reading

Posted in Бизнис, Деловен јазик, Европска Унија, Истражување, Конкурси, Образование, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment