Tag Archives: книга

Европски ден на јазиците 2014!

Почитувани, Во чест на Европскиот ден на јазиците Факултетот за странски јазици при Универзитетот ФОН со задоволство Ве поканува на промоција на две нови постигнувања во областа на применетата лингвистика: Книгата Корпусни истражувања на англискиот меѓујазик на македонските изучувачи: усвојување … Continue reading

Posted in Соопштенија | Tagged , , , | Leave a comment

The Joy of Books

За сите љубители на пишаниот збор. Уживајте!   (Дарко Ѓорѓијовски)

Posted in Забава, Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

Последната Лингва Франка од Николас Остлер

                   Пред сè неколку зборови за оние кои не се запознаени со овој термин – лингва франка (итал. lingua franca) е јазик што наоѓа систематска примена кај општењето помеѓу луѓе од различни … Continue reading

Posted in Куриозитети, Лингвистика | Tagged , , | Leave a comment