Tag Archives: Конкурс

Конкурс за најдобар млад преведувач „Вавилон“ 2016 (MATA)

http://mata.mk/%D0%9A%D0%9E%D0%9D%D0%9A%D0%A3%D0%A0%D0%A1-%D0%97%D0%90-%D0%9D%D0%90%D0%88%D0%94%D0%9E%D0%91%D0%90%D0%A0-%D0%9C%D0%9B%D0%90%D0%94-%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%92%D0%95%D0%94%D0%A3%D0%92%D0%90%D0%A7/ (Наташа Алексоска)

Posted in Конкурси, Превод | Tagged , , , | Leave a comment

Отворен повик за студентите по превод и толкување како волонтери во Global Voices

Прославувајќи го Меѓународниот ден на преведувачите, 30 септември,  Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ упатува покана до преведувачите и до студентите по превод и толкување за придружување на меѓународната мрежа „Глобал војсис“ (Global Voices). „Глобал војсис“ е волонтерска заедница од … Continue reading

Posted in Конкурси, Превод, Толкување | Tagged , , , | Leave a comment

Preparing Global Leaders Institute 2014

Applications for Preparing Global Leaders Institute are now open. The Preparing Global Leaders Institute (PGLI) is a premiere international educational program for the best students and young professionals in the world. Preparing Global Leaders Institute will take place in Struga and … Continue reading

Posted in Бизнис, Конкурси, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Студентски натпревар на ООН во пишување есеј

“МНОГУ ЈАЗИЦИ ЕДЕН СВЕТ” Се повикуваат студентите да се пријават на конкурсот за пишување есеј кој го распиша Организацијата на Обединети Нации (ООН). Заинтересираните студенти треба да достават есеј до 2.000 збора кој ќе ги демонстрира придобивките од мултијазичноста на … Continue reading

Posted in Конкурси, Литература, Пишување | Tagged , , , , , , , , , | Leave a comment

Конкурс за студенти: “Патуваме во Европа 2013”

Бидете Европски турист!  Невладината организација МОСТ распишува конкурс за 12 студенти од Македонија кои преку патување директно ќе се запознаат со демократските вредности, навики и култури на земјите од Европа и ќе ги промовираат и доближат тие вредности во Македонија. Во исто … Continue reading

Posted in Европска Унија, Конкурси | Tagged , , , , | Leave a comment

15 дневен летен кампус по француски јазик и култура на INSА (Франција)

Зошто Руан во Нормандија? Руан е прекрасен град на реката Сена во срцето на Нормандија, најзелениот регион во Франција на само еден час од престолнината Париз и од Атланскиот океан. Руан е познат како еден од најголемите и најпросперитетни градови … Continue reading

Posted in Конкурси, Култура, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , , , , , , , | Leave a comment

Европски летен универзитет во Шегед (Унгарија)

Европскиот центар за студии при Универзитетот Шегед во Унгарија, врвен европски образовен и научен центар закитен со Нобелова награда, известува дека од 1 до 6 јули 2013 година го организира петтиот Европски летен универзитет на темата „Европската Унија и нејзините соседи” (“Union Européenne … Continue reading

Posted in Европска Унија, Конкурси, Стипендии и семинари | Tagged , , , , | Leave a comment

Конкурс за стипендии од AECID

Амбасадата на Кралството Шпанија во Скопје информира дека шпанското Министерство за надворешни работи и соработка преку Агенцијата за меѓународна соработка (AECID) објави конкурс за стипендии за учебната 2013/2014 за странски државјани. Конкурсот (BOE-A-2013-3347) е објавен во службениот весник (ВОЕ) од … Continue reading

Posted in Конкурси | Tagged , , , | Leave a comment