Tag Archives: култура

Семинар во Тирана (Албанија)

На почетокот на мај се одржа семинарот YCC – Youth, Culture, Conflict во главниот град на Албанија, Тирана како дел од програмата Млади во акција. Добивме можност да ја претставуваме Македонија благодарение на невладината организација PEL – Асоцијација за напредок, едукација … Continue reading

Posted in Активности, Конкурси, Култура | Tagged , , , , | Leave a comment

Волонтирање во Франција

Не знаете што ќе правите ова лето? Авантуристи сте? Сакате да отпатувате некаде и истовремено да правите нешто корисно? Ние го имаме одговорот за вас –  волонтирајте во западна Франција. Изберете некој од следните workcamps и аплицирајте за волонтерска позиција. Вашата задача … Continue reading

Posted in Конкурси, Култура | Tagged , , | Leave a comment

Детска песничка на италијански „Stendi i panni“

Elisabetta canta canzoni dell’asilo in versione ROCK! Impariamo a cantare con Elisabetta. 😉 Stendi i panni Stendi panni, stendi panni (2volte) Bodom, bodom (2volte) Asciuga il sole li asciuga (2volte) Chi la vuole la bella verdura Chi la vuole la … Continue reading

Video | Posted on by | Tagged , , | Leave a comment

Париз или Њујорк? (линк) Графичкиот дизајнер Варам Муратјан преку својата изложба насловена „Париз наспроти Њујорк“ (Paris Versus New York) прави споредба помеѓу два од најубавите градови во светот. Во продолжение (линк горе) имате можност да погледнете некои од споредбите помеѓу „градот … Continue reading

Link | Posted on by | Tagged , , , | Leave a comment

На полноќ замираат желбите…

Рим – полноќ. Стотици луѓе стојат до работ на фонтаната, замижуваат, си замислуваат желба и ја фрлаат паричката со левата рака преку десното рамо. Наеднаш од темнината се појавуваат неколкумина облечени во бели униформи со црни здолништа или панталони. Приоѓаат кон … Continue reading

Posted in Култура | Tagged , , | Leave a comment

„Глава на жена“ – маестрално дело на Пикасо во Македонија непознато за јавноста

Оригиналната слика на Пабло Пикасо – „Глава на жена“ – подарена од шпанскиот мајстор-сликар, никогаш не видела дневна светлина. Градот Скопје ја поседува уште од 1963-та година. Пикасо, трогнат од трагичниот земјотрес кој го погоди македонскиот главен град, ни подари … Continue reading

Posted in Култура | Tagged , , , , , | Leave a comment

Дестинација Шпанија

Преку 50 милиони туристи кои ја посетуваат Шпанија секоја година се воодушевени од културата на оваа прекрасна земја на уметноста, музиката, архитектурата, богатата гастрономија, ноќниот живот и неверојатната природа. Запознајте ги нејзините убавини преку серија видеа во time-lapse техника кои … Continue reading

Posted in Култура | Tagged , , , , , , , , , , | Leave a comment