Tag Archives: Култура

Ciné-club français “L’ Affaire SK-1”

                              (Natasha Aleksoska)

Posted in Активности, Култура, Филм, Uncategorized | Tagged , , | Leave a comment

ОКТОМВРИ: “Диви приказни”

На 29 октомври 2015 година во рамките на наставата се одржа првата филмска проекција во едукативни цели од една јазично-културна иницијатива која со студентите ја нарековме “Заедно гледаме филм на ФОН” со цел да го збогатиме студентското секојдневие, да стекнеме … Continue reading

Posted in Активности, Забава, Култура | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Програма за културната манифестација БЕЛА НОЌ 2015

http://mkc.mk/%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%9C-2015/ (Наташа Алексоска)

Posted in Култура | Tagged , | Leave a comment

Skopje Film Festival 2015

http://www.skopjefilmfestival.com.mk/ (Natasha Aleksoska)

Posted in Култура, Филм | Tagged ,

Спектакуларната игра на светлината – 25 години од паѓањето на Берлинскиот Ѕид

Деновиве очите на целиот свет се вперени кон Берлин … Светол почеток на официјалните свечености по повод 25 годишнината од паѓањето на ѕидот: 8.000 бели балони оцртуваат 15 километри каде порано стоеше ѕидот што го делеше Берлин повеќе децении, од 1961 до 1989 … Continue reading

Posted in Култура | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Зграби ја можноста! ЕВС инфо сесија

Европскиот волонтерски сервис (ЕВС), преку Клучна акција 1 – од програмата Еразмус+ на Европската комисија – им овозможува на младите луѓе на возраст од 18 до 30 год. да вршат волонтерска служба за период од 2 до 12 месеци во некоја од … Continue reading

Posted in Активности, Европска Унија, Култура | Tagged , , , , , | Leave a comment

Предавање на проф. д-р Емилио Гаљардо Саборидо од Универзитетот од Севиља (Шпанија)

        Со големо задоволство ве известуваме дека на 15 април 2014 година (вторник) со почеток во 10.30 часот во просторија 315 на Факултетот за странски јазици при ФОН Универзитетот проф. д-р Емилио Гаљардо Саборидо од Универзитетот од Севиља … Continue reading

Posted in Активности, Клиничка настава, Култура, Литература, Соопштенија, Филм | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Женското презиме во Македонија

Грижата за зацврстувањето на женскиот облик на презимето треба да биде рамна на грижата што ја пројавуваме како народ спрема сите артефакти од нашето духовно и културно наследство. Во прилог исклучително интересна статија на Елка Јачева-Улчар од Институтот за македонски јазик … Continue reading

Posted in Култура, Куриозитети, Лингвистика, Uncategorized | Tagged , , , , , | Leave a comment

Свечено отворање на Неделата на франкофонскиот филм 2014 со љубовната драма “Pour une femme”

На 26 март 2014 година група студенти од Факултетот за странски јазици присуствуваа на свеченото отворање на пролетниот циклус на Неделата на франкофонскиот филм 2014 во Кинотека на Македонија на кое се обрати Амбасадорката на Р. Франција, Н.Е. Г-ѓа Лоренс Оер, пред проекцијата на … Continue reading

Posted in Активности, Култура, Филм | Tagged , , , | Leave a comment

Фестивал на новиот германски филм

Оваа година по 9-ти пат се одржува Фестивалот на новиот германски филм под покровителство на Амбасадата на Сојузна Република Германија во Р. Македонија. На програмата се наоѓаат 14 филма за сечиј вкус, меѓу кои и одличните „Големиот сон“ (Der ganz … Continue reading

Posted in Забава, Култура, Филм | Tagged , , , , | Leave a comment