Tag Archives: лингвистика

м-р Весна Палмер донира книги од областа на лингвистиката на ФСЈ

На 4 август 2015 година м-р Весна Палмер донира пет пакети со книги од областа на лингвистиката на Факултетот за странски јазици (ФСЈ) со што значително се збогати библиотечниот фонд со наслови кои ќе им бидат на располагање на студентите … Continue reading

Posted in Активности, Книги, Лингвистика | Tagged , , , , | Leave a comment

СтуЛиКон 2015

На Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје од 24 до 26 април 2015 година ќе се организира четвртата регионална Студентска лингвистичка конференција – „СтуЛиКон 2015“. Право на учество имаат сите додипломци, постдипломци и магистри што се занимаваат со филолошките науки. Темите треба да … Continue reading

Posted in Конференција, Лингвистика | Tagged , , | Leave a comment

Саем на студии во Франција 2013! Salon des Études en France 2013!

Саем на студии во Франција 2013! Salon des Études en France 2013! Се известуваат сите студенти дека Францускиот Институт од Скопје и мрежата за стипендии Campus France организираат “Саем на студии во Франција 2013” кој ќе се одржи на 8 ноември (петок) од … Continue reading

Posted in Бизнис, Европска Унија, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Стипендии за лингвистика на McMaster University во Канада

McMaster University од Хамилтон, Онтарио (Канада) објави конкурс за стипендии за втор и трет циклус на студии од областа на лингвистиката. Краен рок за доставување на документацијата е 20 декември 2013 година. Поконкретни информации може да се најдат во повикот и … Continue reading

Posted in Конкурси, Лингвистика, Стипендии и семинари | Tagged , , , , , | Leave a comment

На ваше барање – продолжен рокот за пријавување за Конференцијата за применета лингвистика

Драги колеги,  Заради повеќе барања за продолжување на рокот за пријавување на Конференцијата за применета лингвистика, одлучено е истиот да се пролонгира до 17.03.2013. Ги очекуваме вашите апстракти! (Ивана Живковиќ)

Posted in Uncategorized | Tagged , | Leave a comment

Потсетување за краен рок за пријавување за конференција

Драги колеги, Ве потсетуваме дека рокот за пријавување за Конференцијата за применета лингвистика, која ќе се одржи на 7/8.06.2013 на Универзитетот ФОН во организација на Факултетот за применети странски јазици истекува наскоро. Крајниот термин за испраќање на апстракт (од 300 … Continue reading

Posted in Uncategorized | Tagged , | Leave a comment

Јазикот на кој зборуваме ги обликува нашите мисли?

Односот меѓу мислата, јазикот и реалноста е со векови предмет на истражување на многу филозофи, лингвисти, антрополози и психолози. Со секојдневната употреба на јазикот ние овозможуваме циркулација на нашите идеи, ги „читаме“ повратните информации од нашите соговорници, го осознаваме нивното … Continue reading

Posted in Куриозитети, Лингвистика | Tagged , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment