Tag Archives: литература

Промоција на првото издание на КДЕ “Модели на жена” од Алмудена Грандес

Posted in Книги, Литература | Tagged , | Leave a comment

Día de Cervantes! Día del Libro y la Rosa!

(Група за шпански јазик и цивилизација)

Posted in Активности, Клиничка настава, Книги, Култура, Куриозитети, Литература, Музика | Tagged , , , | Leave a comment

Проф. д-р Емилио Гаљардо Саборидо од Универзитетот од Севиља (Шпанија) гостин на ФСЈ

На 15 април 2014 година на Факултетот за странски јазици (ФСЈ) проф. д-р Емилио Гаљардо Саборидо од Универзитетот од Севиља (Шпанија) одржа мултимедијално предавање (на англиски јазик) на тема: „Култура на Револуцијата: кубанското културно поле во текот на 1960-тите и 1970-тите … Continue reading

Posted in Активности, Клиничка настава, Култура, Литература | Tagged , , , , | Leave a comment

Предавање на проф. д-р Емилио Гаљардо Саборидо од Универзитетот од Севиља (Шпанија)

        Со големо задоволство ве известуваме дека на 15 април 2014 година (вторник) со почеток во 10.30 часот во просторија 315 на Факултетот за странски јазици при ФОН Универзитетот проф. д-р Емилио Гаљардо Саборидо од Универзитетот од Севиља … Continue reading

Posted in Активности, Клиничка настава, Култура, Литература, Соопштенија, Филм | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment

Hapax legomenon ???

Hapax legomenon означува лексичка форма којa се појавува само еднаш во пишаните записи на еден јазик, којa еден автор ja употребил само еднаш во целиот свој пишан опус или се јавува еднаш во дадено литаратурно дело. Hapaxes има насекаде – … Continue reading

Posted in Книги, Лексикологија, Лингвистика, Литература | Tagged , , , , , , , | Leave a comment

Промоција на македонската поезија и проза во Панчево

Во триесет и шестото издание на зборникот на поезија и проза од млади автори, „Рукописи’“, чија промоција се одржа во Домот на младите во Панчево на 10 и 11 мај, застапени се 54 автори од просторите на поранешна Југославија од … Continue reading

Posted in Литература, Пишување | Tagged , , , , , , | Leave a comment