Tag Archives: македонски јазик

Женското презиме во Македонија

Грижата за зацврстувањето на женскиот облик на презимето треба да биде рамна на грижата што ја пројавуваме како народ спрема сите артефакти од нашето духовно и културно наследство. Во прилог исклучително интересна статија на Елка Јачева-Улчар од Институтот за македонски јазик … Continue reading

Posted in Култура, Куриозитети, Лингвистика, Uncategorized | Tagged , , , , , | Leave a comment

MyScript софтвер за македонски јазик?!

Француската компанија со светско реноме Vision Objects кои имаат седиште во градот Нант и ограноци во Версај, Окланд (САД), Хонг Конг (Кина), Токио (Јапонија) и Сувон (Кореја) претставуваат златен стандард помеѓу OCR (Optical Character Recognition) софтверите. Претставник на оваа компанија, инженерот … Continue reading

Posted in Јазици и технологии, Активности, Истражување, Пишување | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Формула на Мухамед Месиќ – Како да научите странски јазик за 3 недели

Три недели зборување со луѓето, желба да се дознае нешто за културата на земјата, слушање на говорот на другите, читање весници, гледање филмови, разни содржини на Јутјуб“…, се доволни да се научи по еден странски јазик. За 29-годишниот Мухамед Месиќ, … Continue reading

Posted in Забава, Куриозитети | Tagged , , | Leave a comment

Проект на Институтот за македонски јазик

Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ – Скопје организира проект: „Јазично планирање и јазичните политики во РМ“. Во рамките на овој проект една од централните теми за проучување претставува статусот на јазиците што се зборуваат во Република Македонија. За таа цел, … Continue reading

Posted in Соопштенија | Tagged , , | Leave a comment

Незнаевте или не знаете?

          Кога не го знаеме одговорот на некое прашање, често бараме помош на интернет. Иако ова не е погрешно, сепак треба секогаш да внимаваме кои информации се проверени и важат за точни, а кои не. Голем … Continue reading

Posted in Грешки и отстапки | Tagged , , | Leave a comment

Јазикот на кој зборуваме ги обликува нашите мисли?

Односот меѓу мислата, јазикот и реалноста е со векови предмет на истражување на многу филозофи, лингвисти, антрополози и психолози. Со секојдневната употреба на јазикот ние овозможуваме циркулација на нашите идеи, ги „читаме“ повратните информации од нашите соговорници, го осознаваме нивното … Continue reading

Posted in Куриозитети, Лингвистика | Tagged , , , , , , , , , , , , , | Leave a comment